779

SOLUTIA lui Dodon pentru BANCA DE ECONOMII, fara politica




După ce guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu  a anunţat că pentru redresarea situaţiei la Banca de Economii a Moldovei sunt necesare circa 500 – 700 milioane de lei, fostul ministru al Economiei, Igor Dodon, vine să-l corecteze pe Drăguţanu.
 
Aceste mijloace financiare au 2-a posibile surse, susţine socialistul, într-un comentariu pe o reţea de socializare. Acestea ar fi “majorarea capitalului social sau credit preferenţial de la BNM şi implicarea Fondului de garantare a depozitelor”.
 
“Majorarea capitalului social presupune emisie suplimentara de acţiuni. Statul cu cota de 56 % trebuie să aloce 280 mln lei din Bugetul de stat pentru anul 2013, care are déjà o gaura de peste 1,5 mlrd lei drept urmare a prognozelor macroeconomice eronate. Dacă statul nu va aloca aceste mijloace apare riscul pierderii pachetului de control şi coborirea cotei statului sub 50 la sută. Dacă statul găseste 280 mln nu există certitudinea că acţionarii privaţi vor accepta să aloce 220 mln lei pentru acoperirea incomptenţei şi fărădelegilor comisie de conducerea băncii şi Consiliul de administraţie compus din funcţionari publici”, comentează socialistul. 
 
Cît priveşte implicarea Fondului de garantare a depozitelor, aceasta nu rezolvă problema pentru ca valoarea depozitelor este incomparabil mai mare decît marimea Fondului, spune depuatul.
 
După părerea lui Dodon creditul preferential de la BNM ar putea fi o Soluţie cu condiţia că se face o anchetă detaliată şi transparentă cu scopul penalizării funcţionarilor vinovaţi şi principalul se reuşeşte restituirea unei părţi din creditele neperformante.
 
“Mijloacele creditare restituite de agenţi economici în favoarea BEM ar putea servi drept surse de intoarcere a creditului allocat de BNM. In caz contrar nu exista nici o garanţie şi nici un sens pentru BNM să aloce banii statului pentru a salva BEM”, menţionează acesta. 
 
În toate cazurile descrise mai sus, socialistul spune că este necesară voinţa politică, iar dacă nu se va acţiona promt şi rapid, jumatate din depozite (la moment depozitele doar persoanelor fizice cca 4 mlrd lei) nu vor avea surse de acoperire.
 
Referindu-se la situaţia în care autorităţile nu vor lua măsuri urgente, Dodon spune că panica care îi va cuprinde pe oameni se va răsfrînge negativ şi asupra altor bănci, dar cel mai grav este că şi va genera scumpuri în lanţ la absolut toate produsele şi serviciile.
 
“Oamenii vor scoate banii din sistemul bancar şi vor încerca să securizeze economiile sale prin transferul leilor în valută forta - $ SUA, €, ... În condiţiile cînd intrările de valută în ţară sunt scăzute (exporturile au scazut si cad in continuare, investitiile straine directe lipsesc) va aparea o presiune foarte mare asupra cursului de schimb. Dacă BNM nu va interveni prin vînzarea valutei din rezervele sale cursul de schimb va creste, ceea ce va provoca scumpiri în lanţ la toate produsele şi serviciile. Ce va urma .... este clar”.


0