653

Deputaţii liberali vor o comisie de anchetă pentru elucidarea situaţiei de la Banca de Economii

Liberalii propun crearea unei Comisii de anchetă pentru examinarea situaţiei de la BEM. Fracţiunea Partidului Liberal a înregistrat un proiect de hotărâre în Parlament.
"Comisia de anchetă va examina modul de administrare a pachetului de acţiuni al statului, deţinut la Banca de Economii, referitor la preluarea în locaţiune a bunurilor şi de acordare a creditelor. Comisia va prezenta Parlamentului, în termen de maximum trei luni, un raport cu privire la situaţia din cadrul instituţiei", susţin deputaţii liberali.
Autorii proiectului susţin că s-au autosesizat în legătură cu situaţia creată la Banca de Economii, după ce au fost date publicităţii mai multe rapoarte.
"În raportul de audit interimar efectuat de către compania Grant Thornton Moldova se atestă o disfuncţionalitate completă şi ogestionare frauduloasă a patrimoniului, inclusiv a cotei părţi din acţiunile ce aparţin statului. Potrivit datelor enunţate de Curtea de Conturi, s-au constatat fraude imense la preluarea bunurilor în locaţiune, care depăşesc orice limită rezonabilă şi denotă cu certitudine o fraudă în detrimentul băncii. Totodată, potrivit rapoartelor indicate executate de FMI şi Grant Thornton Moldova, se atestă sigur că persoanele cu funcţii de conducere din cadrul băncii au acordat credite frauduloase, iar mijloacele băneşti au fost lichefiate prin firme înregistrate în zonele off-shore", argumentează deputaţii PL.
Publika.md reaminteşte că, anterior, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat nemulţumit de modul în care Guvernul gestionează situaţia în cazul Băncii de Economii, unde pachetul majoritar, de 56%, în cadrul acţionariatului instituţiei este deţinut de stat.
Reacţia liderului PL vine după ce consilierul PCRM Victor Gurău a prezentat o schemă, potrivit căreia de la Banca de Economii s-au furat peste 1,5 miliarde de lei. Aceasta, spune Gurău, s-a întâmplat după ce în fruntea Consiliului de Administraţie al băncii a fost numit omul lui Vlad Filat, Victor Bodiu.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat că Banca de Economii trebuie privatizată, pentru că statul nu ar fi cel mai bun manager.
Şi experţii FMI au declarat că există două căi de soluţionarea a problemelor de la BEI: fie va avea loc recapitalizarea pe baza unei bănci clasice sau să se retragă licenţa Băncii de Economii şi să se creeze o băncă intermediară temporară aflată în proprietatea statului, cu scopul de a fi eventual privatizat
0