794

Armata rusa se modernizeaza


Soldatii sunt învăţaţi cum să-şi înfăşoare portyanki FOTO AFP
 

  Încă din secolul XVI, soldaţii ruşi folosesc bucăţi de pânză în care îşi înfăşoară laba piciorului înainte de a se încălţa cu bocancii greoi şi fără şireturi, pentru a preveni formarea băşicilor. Acum, însă, ministrul Apărării din Rusia şi-a anunţat intenţiile de a moderniza armata, începând cu înlocuirea acestor bucăţi de material cu şosete.  
„În 2013, ori cel mai târziu până la sfârşitul anului, vom uita de aceste bandaje. Dacă este nevoie, vom aloca fonduri suplimentare. Dar este timpul să renunţăm complet la acest concept în cadrul forţelor armate“, a fost mesajul transmis de ministrul Sergei Shoigu, citat de „The New York Times“.
 
Denumite „portyanki“, aceste cârpe fac parte din echipamentul standard al soldaţilor ruşi încă de când ţarul Petru cel Mare a dat acest ordin, după exemplul armatei olandeze. Ele au fost folosite în timpul „Războiului de şapte ani“, războaielor napoleoniene, războiulului din Crimeea şi în timpul cele două Războaie Mondiale – adică în toate războaiele în care armata rusă a luptat încă din secolul al XVII-lea. Dar, până la sfârşitul acestui an, portyanki vor deveni istorie.

 
Aproape de finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1945, trupele sovietice şi cele americane s-au întâlnit în Germania, la râul Elba. Soldaţii americani, care purtau şosete şi bocanci cu şireturi, au fost uimiţi să vadă că aliaţii lor purtau o bucată de material înfăşurată în jurul piciorului şi aveau bocanci greoi, fără şireturi şi lungi până la genunchi.

 
0