1692

De ce este Depardieu prieten cu Putin

E greu de crezut acum, dar în anii '90 Gerard Depardieu era cea mai mare vedetă internaţională franceză, dar situaţia nominalizatului la Oscar a devenit un pic mai complicată după ce a anunţat că renunţă la cetăţenia franceză, primind de la preşedintele rus cetăţenie rusă.
În ultima lună, Depardieu a devenit imaginea exilaţilor fiscali din Franţa şi a cetăţenilor bogaţi care s-au mutat în ţări precum Belgia şi Elveţia, pentru a scăpa de impozitele pe venit de până la 75% în cazul celor al căror venit depăşeşte un milion de euro pe an.    

Actorul în vârstă de 64 de ani le-a spus prietenilor săi în decembrie că ia în considerare ţări precum Belgia, Muntenegru şi Rusia, pentru a obţine cetăţenie. El a decis luna trecută să renunţe la paşaportul francez, după ce prim-ministrul Franţei a spus despre decizia sa de a se muta în Belgia că  este „josnică“ şi deloc „patriotică“.

Într-o conferinţă de presă din aceeaşi lună a anului trecut, Putin a declarat că Depardieu este binevenit în Rusia. Între timp, actorul şi-a cumpărat o casă în Belgia, aproape de graniţa cu Franţa, aşa că anunţul privind cetăţenia rusă a fost o surpriză, notează publicaţia americană „Washington Post“.

Depardieu este atras de Rusia datorită impozitului pe venit de 13%. Există în lume locuri unde impozitul pe venit este mai mic sau chiar inexistent (în unele state din Golf şi în Insulele Caraibe), dar probabil ei nu ar fi atât de entuziasmaţi să-i acorde cetăţenie. Actorul nu a decis încă dacă se va muta în Rusia, existând informaţii că ia în calcul şi alte ţări europene, precum Belgia sau Muntenegru.

Actorul francez nu este deloc străin de Rusia. El a apărut într-o reclamă recentă pentru o bancă  rusă, iar în 2011 a filmat pentru o producţie franceză în care a jucat rolul lui Grigori Rasputin, călugărul nebun din perioada pre-sovietică.

În noiembrie, a fost în Groznâi, capitala Ceceniei, la invitaţia liderului cecen Ramzan Kadârov, care îşi sărbătorea ziua de naştere. Într-o înregistrare, Depardieu se află pe o scenă şi strigă cu un accent rus „Slavă Groznâi! Slavă Cecenia! Glorie Kadârov!“

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi decretul de acordare a cetăţeniei ruse lui Gerard Depardieu.
 
„Sunt bucuros că cererea mea a fost onorată. Ador ţara voastră, Rusia, poporul vostru, istoria voastră, scriitorii voştri. Ador cultura voastră, modul vostru de gândire“, a declarat Depardieu într-o scrisoare către jurnaliştii ruşi.
0