702

Ghimpu şi Chirtoacă au stârnit furia preoţilor. "Să îşi ceară iertare!"

Foto: ghimpu.wordpress.com

Un grup al preoţilor ortodocşi din nordul ţării le cere liberalilor Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă să îşi ceară scuze în faţa tuturor creştinilor, pentru ofensa pe care le-ar fi adus-o. Apelul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, la care feţele bisericeşti l-au acuzat pe liderul PL şi pe primarul Capitalei de ingerinţă în treburile Bisericii.
Preoţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că liberalii au înaintat, în Parlament, o iniţiativă legislativă privind sărbătorirea Crăciunului pe stil nou, la nivel oficial: „Le cerem insistent lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă să-şi ceară scuze pentru ofensa adusă creştinilor ortodocşi, şi pentru ingerinţă în treburile Bisericii, când au cerut sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie şi au numit Crăciunul sărbătorit pe 7 ianuarie drept o reminescenţă sovietică. De ce sărbătoresc ei Paştele pe stil vechi atunci, şi nu pe stil nou? Sunt trei minuni mari, care ne demonstrează că trebuie să sărbătorim Crăciunul pe 7 ianuarie. Această dată a fost scrisă prin puterea Duhului Sfânt, la primul Sinod Ecumenic, cel de la Niceea. Anume în această zi se aprinde Focul Haric la Ierusalim. Nu sunt ei în drept, nu au nici cunoştinţe ca să declare asemenea lucruri. Unora ca acestora le amintim să nu îşi facă PR politic, iar obsesia lor pentru integrarea europeană cu orice preţ şi dispreţ şi profanarea nu sunt iertate de istorie”.
Apelul feţelor bisericeşti este susţinut şi de unii creştini ortodocşi. „Declaraţiile făcute de Chirtoacă şi Ghimpu, care au spus că sărbătoarea Naşterii Domnului, marcată de creştinii ortodocşi pe 7 ianuarie, este una sovietică au fost o ofensă. Cum vă permiteţi să faceţi o legătură între două evenimente istorice care au avut loc la distanţă de două milenii? Aţi dat dovadă de incompetenţă în domeniul istoric. Noi, ortodocşii, vrem să vă cereţi iertare pentru ofensa adusă nouă”, a punctat Elena Tişenco, profesoară la liceul din satul Cristeşti.
Contactat de Publika TV, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a refuzat să comenteze declaraţiile preoţilor.
Publika.md aminteşte că deputatl PL Valeriu Munteanu a propus, în Parlament, ca data de 25 decembrie, când se sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou, să fie declarată zi de sărbătoare. Proiectul, însă, nu a fost susţinut de celelalte fracţiuni.
0