2669

Şelin îi răspunde lui Lazurca: Să finanţeze România subtitrarea filmelor difuzate în cinematografele din Moldova

Foto: publika.md (Liderul PSD, Victor Şelin)

Liderul Partidului Social-Democrat din Moldova, Victor Şelin, i-a răspuns ambasadorului României în Republica Moldova, Marius Lazurca, la scrisoarea deschisă adresată conducerii cinematografelor "Patria". Astfel, ţinând cont de nemulţumirea lui Lazurca faţă de calitatea subtitrărilor în limba română, Şelin a lansat propunerea ca Executivul României să finanţeze dublarea filmelor care sunt difuzate în cinematografele din Moldova, scrie tribuna.md.
"Permiteţi-mi să vă răspund ca unei persoane care posedă mari posibilităţi politice şi financiare şi ar putea să ne ajute  în rezolvarea problemei respective ce ţine de mărimea caracterelor în limba moldovenească şi dublarea filmelor în limba moldovenească. Lanseaz această propunere deoarece Guvernul de la Chişinău nu are bani în acest sens", spune Victor Şelin în scrisoare.
Totodată, liderul PSDM declară că în cazul în care va primi un răspuns pozitiv, conducerea cinematografelor este gata să înceapă dublarea în limba de stat şi a filmelor pentru copii: "Aşa îi vom obişnui de mici cu limba de stat, ceea ce va fi favorabil, notează Şelin în răvaş.
Preşedintele PSDM precizează că la moment din resurse proprii ei nu-şi permit să dubleze filmele în limba de stat, deoarece aceasta ar duce la majorarea preţului la bilete de patru ori.
"Dublarea unui film în limba de stat ne costă nu mai puţin de 20 mii. În decurs de o lună în reţeaua de cinematografe 'Patria' sunt difuzate minimum şase filme pentru copii, ceea ce semnifică cheltuieli de 120 mii euro. Avînd în vedere că Guvernul României cheltuie în scopuri umanitare pe teritoriul Moldovei zeci de milioane de euro, consider că suma de 1,440 milioane euro pe an este nesemnificativă în scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor şi dezvoltarea limbii moldoveneşti în rîndurile copiilor", mai spune liderul PSDM.
De asemenea, politicianul moldovean mai precizează că pentru subtitrarea calitativă a filmelor cheltuielile sunt mult mai mici şi mizează pe suportul personal al Ambasadorului, deoarece nu poate miza pe suport din partea Guvernului Moldovei.
"În cazul în care ne îndepliniţi solicitările noastre, vă promit că în decurs de trei luni o să îndeplinim cererea dvs.", a declarat Victor Şelin.
Publika.md aminteşte că ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a adresat o scrisoare deschisă conducerii cinematografelor ”Patria”, în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de calitatea subtitrărilor în limba română, dar, totodată, felicită reţeaua pentru cele mai noi producții, prezentate în condiții tehnice foarte bune.
0