1461

Costume Nationale Moldovenesti pentru dansatori si interpreti

Complexul de Mestesuguri “Arta Rustica” este amplasat in satul Clisova Noua, raionul Orhei-localitate din centrul  Moldovei, asezata in preajma traseului international Chisinau-Lvov. De la creare (anul 2004) si pina in prezent este mereu in schimbare. Fondat din initiativa Organizatiei Obstesti “Femeia Rurala”, avind ca obiective cultivarea dragostei pentru tezaurul izvorit din mostenirea populara, astazi include citeva componente:
  •  Muzeul istorico-etnografic local cu genericul “Tradiţiile populare ale satelor din lunca Răutului”, care constituie un puternic arsenal cu care se apară originea, identitatea şi tot ce s-a moştenit de la străbuni;
  • Centrul didactico-metodic şi de instruire a copiilor, adultilor (femei) dotat cu programe, cu literatură de specialitate, cu echipamentul şi utilajul necesar pentru însuşirea a 5 genuri de meşteşuguri, prioritare fiind, ţesutul artistic al covoarelor tradiţionale si confectionarea costumului national moldovenesc. Tot procesul de instruire se efectuiază prin prisma valorilor tradiţionale. Discipolilor li se educă un elevant gust artistic.
  •  Intrepinderea meşteşugărească “Rusticart”, care constituie veriga – cheie a acestui Complex, oferă celor instruiţi posibilitatea de a se încadra în cimpul muncii, iar potenţialilor consumatori ai frumosului le propune o gamă variată de: covoare traditionale moldovenesti tesute manual, covorase – suvenire, traiste traditional - moderne tesute manual din lana e.t.c.; costume nationale moldovenesti executate manual (inclusiv:  ii, camase barbatesti nationale, catrinte, fote, briie, itari, opinci, ciorapi de lina, bundite, haine nationale); ţesături din bumbac (feţe de masă, prosoape);  articole utilitare şi de decor brodate si croşetate.
La confectionarea manuala a produselor se utilizeaza echipamentul vechi, se aplica tehnologiile traditionale (torsul, rasucitul, urzitul, itatul, vopsitul natural cu plante, e.t.c.) Se lucreaza la comanda, se reproduc lucrari vechi. Toate angajatele au posibilitate sa munceasca atit in atelier cit si la domiciliu. SRL”Rusticart” a participat la numeroase expozitii nationale si internationale, la numeroase concursuri.
  •  Sala de Expoziţie permanentă, care ilustrează perfomanţele muncii noastre prin numeroase exponate confecţionate de către discipoli şi de către angajaţi.
  •  Ansamblul folcloric “Lăstaraşii”, care duce faima dansului popular atit in republica, cit si peste hotarele ei. Prin diversele activităţi desfăşurate aici, încercăm, îndrăzneţ, să revinim la autenticitate, axîndu-ne pe o temeinică cunoaştere a artei populare, a tradţiilor şi obiceiurilor strămoşilor noştri.   Aici se cultivă dragostea pentru valorile traditionale, se încearcă o trimitere în lumea liniştită, plina de farmec a începuturilor; aici se incearcă sa se facă o legatură între arta şi producţie; aici se îndeamnă tineretul să renunţe la preocupări facile ascunse sub masca modernismului; aici se cultivă sentimente, se transmit idei, care servesc frumosul; aici se oferă prilej de odihnă activă.
Coordonatoarea acestui Complex este Ecaterina Popescu – mester popular, membru al Uniunii Mesterilor Populari din Moldova.
 
 
Pentru mai multa informatie vizitati pagina web www.rusticart.md
0