799

Vama si Fiscul ALUNGA investitorii STRAINI; O companie GIGANTA si-a AMINAT constructia unei fabrici în Moldova




Cel mai mare producător din lume de huse pentru banchete de automobile nu va lansa în acest an o nouă fabrică în Moldova. Decizia investitorului american vine ca urmare a unor probleme cu Vama şi Fiscul. 
 
Exact un an în urmă, compania Lear Corporation anunţa despre intenţia de a deschide, în anul 2012, în Republica Moldova o nouă fabrică (prima a fost inaugurată în anul 2010 în Zona Economică Liberă Ungheni-Business). Proiectul urma să fie dezvoltat la Chişinău sau Străşeni, să aibă o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi să coste 10 milioane de dolari. Totodată, cei de la Lear trebuiau să angajeze circa 2.000 de oameni.
 
Realizarea investiţiei a fost însă amânată pentru un termen nedeterminat, iar, potrivit unor surse din cadrul Guvernului, compania a renunţat complet la idee şi se gândeşte serios să construiască noua fabrică la Iaşi.
„Deocamdată nu este vorba despre o renunţare la acest proiect, ci doar de o amânare până la finele anului 2013, ca urmare a unor probleme financiare ale companiei", a declarat Ion Lupan, şeful Direcţiei Generale Politici Industriale şi de Competivitate din cadrul Ministerului Economiei.
 
Cauzele reale ale deciziei gigantului american par a fi problemele apărute încă de anul trecut în relaţiile cu Fiscul şi cu Vama. De exemplu, compania a fost obligată să declare în vamă deşeurile de la fabrica din Ungheni şi să achite taxe pentru că acestea erau calificate ca import în ţară, atunci când erau duse la gunoiştea din Ungheni. Astfel, rebutul ajungea „marfă de calitate", pe care vameşii o estimau la valoarea de piaţă. 

Lear Corporation a fost sancţionată de autorităţile vamale şi pentru că în cutiile cu materie primă importate în loc de 1.000 de bucăţi se depistau câteva unităţi lipsă sau în plus. Acest fapt era interpretat ca eschivare de la declararea mărfurilor sau chiar contrabandă. „La 250.000 de bucăţi importate într-un camion, colaboratorul vamal care efectua controlul fizic nu va sta să numere câte bucăţi sunt în fiecare cutie, ci urmează să o facă prin sondaj, aşa cum prevede legislaţia. În aceste condiţii, este firesc să apară abateri", se menţionează într-o adresare a companiei către Serviciul Vamal. 


 
Urmariti link-ul pentru continuare
0