605

Rusia. Război pe viaţă şi pe moarte ...

Rusia. Război pe viaţă şi pe moarte între clanurile din jurul lui Vladimir Putin
 
Sex, corupţie şi trădare la Kremlin
 
 
Sex, corupţie şi trădare la Kremlin
 
vezi articol




 

 

 
 
 

Legătura extraconjugală a fostului director al CIA, generalul David Petraeus, cu biografa sa pare un episod meschin prin comparaţie cu ceea ce se petrecea la Moscova aproape simultan. Pe 6 noiembrie, Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, după ce Comisia de Investigaţii a Rusiei (SKR, un fel de FBI ­rusesc) a anunţat că a declanşat o anchetă de corupţie privind fraudarea a aproximativ 100 milioane de ­dolari. În centrul investigaţiei se află o tânără de 33 de ani.  
„Oboronservis" este o companie rusă sub controlul Ministerului Apărării, care reprezintă, în esenţă, serviciul de intendenţă privatizat al Armatei Ruse. În patrimoniul Oboronservis s-au aflat aşadar, ferme, terenuri, proprietăţi şi instalaţii împânzite pe întregul teritoriu rus, de la Murmansk până la Soci, precum şi facilităţi de producţie alimentară, textilă şi a echipamentelor necesare unei armate moderne. Era, aşadar, inevitabil, ca acest patrimoniu să devină unul dintre cele mai râvnite premii pentru oamenii de afaceri cu legături în Ministerul Apărării, iar proprietăţile armatei să facă obiectul unor tranzacţii oneroase în detrimentul armatei şi în favoarea „investitorilor" privaţi după un model patentat cu succes peste tot în Europa de Est, inclusiv în România.
 
Pe 25 octombrie, la Moscova, a căzut o adevărată bombă când SKR a anunţat că a efectuat per­cheziţii la Oboronservis, la care a fost prezent Serdiukov personal, şi că trei oficiali ai Ministerului Apărării au fost arestaţi pentru că ar fi fraudat cu trei miliarde ruble (aproximativ 100 milioane de dolari) prin vânzarea la ­preţuri de nimic a unor proprie­tăţi scumpe din centrul Moscovei şi din alte zone ale ţării unei reţele criminale. Intră în scenă Eugenia Vasilieva, 33 de ani, fost oficial de rang înalt în Ministerul Apărării.
 
Cum se întreţine o amantă
 
Despre Vasilieva presa rusă a scris că este amanta oficială a lui Serdiukov. Multe informaţii din interiorul ministerului au drept surse bătrâni generali frustraţi, care au fost nevoiţi să asiste cum această citadelă a masculinităţii a fost transformată, după spusele unora dintre ei, într-o „insti­tuţie de concubine", dar există şi date care indică o legătură mult prea strânsă între cei doi. Vasilieva deţine un apartament de lux într-una dintre cele mai exclusiviste zone rezidenţiale ale Moscovei, unde este vecină cu cine altcineva decât cu Anatoli Serdiukov. Săptămâna trecută, poliţia a efectuat o percheziţie a apartamentului, de unde ar fi confiscat bijuterii, tablouri şi bani gheaţă în valoare totală de 10 milioane de dolari. Potrivit unor relatări, Serdiukov ar fi fost personal la efectuarea perche­ziţiei şi ar fi confirmat că o parte din bunurile descoperite erau cadouri pe care el însuşi le-a făcut Vasilievei. Cum Moscova nu este tocmai tărâmul libertăţii de expresie, imediat în presă au apărut zvonuri că Serdiukov ar fi ajutat-o pe tânăra Vasilieva să fugă din Rusia. SKR a publicat imediat un comunicat în care susţine că Vasilieva a fost descoperită într-un spital militar, unde este supravegheată până când va putea fi interogată. Presa mos­covită a speculat că „boala" tinerei ar consta în faptul că este însărcinată cu copilul lui Serdiukov.
 
Greşeala fatală
 
Începând din 2008, când a fost numit ministru al Apărării, Serdiukov a lansat un program de modernizare a armatei ruse care a stârnit mânia vechii gărzi militare, care a mers până acolo încât să îl acuze că „face jocurile inamicilor Rusiei", prin „inamicii Rusiei" înţele­gân­du-se, desigur, Statele Unite, singurul inamic pe care foştii generali sovietici l-au cunoscut vreodată. În cadrul acestei reforme, Serdiukov a redus numărul de trupe, a încercat să reorganizeze armata în brigăzi în locul vechilor divizii şi regimente şi a încercat să creeze un grup de ofiţeri de elită cărora le-a mărit solda şi a mărit numărul anga­jaţilor civili de la 13 la 46%. În plus, a început să pretindă industriei militare ruse să îi pună la dispoziţie armament şi echipamente mai ieftine şi mai performante. Când nu a fost ascultat, a cumpărat nave militare din clasa Mistral din Franţa, avioane fără pilot din Israel şi vehicule blindate din Italia.
 
Din acel moment, Serdiukov a intrat în conflict cu unii dintre cei mai puternici lideri ai „complexului militar-industrial". Potrivit analistului militar Pavel Felegenhauer, printre duşmanii lui Serdiukov se numără prim-ministrul Dmitri Medvedev, şeful administraţiei preziden­ţiale a Kremlinului şi vechi camarad KGB al lui Putin, Serghei Ivanov, un alt amic de pe vremea KGB şi mare magnat în domeniul industriei de apărare, Serghei Şemezov şi, desigur, puternicul viceprim-ministru însărcinat cu înzestrarea militară, Dmitri Rogozin.
 
Sursa: Romania Libera



 
0