815

Nadia Moşanu, spioana Moscovei?




 
senatorul Radu F. Alexandru (PDL)


 
 
Numirea Nadiei Moşanu, nora lui Alexandru Moşanu, preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova în anii 1990-1993, în postul de director al filialei de la Kiev a Institutului Cultural Român este subiect de scandal în România.
 
Vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a cerut, vineri, în numele ARD, ministrului de Externe Titus Corlăţean, să prezinte public datele profesionale ale directorilor ICR Kiev şi ICR Moscova, afirmând că pe site-ul Institutului Cultural Român nu au fost prezentate decât numirile Nadiei Moşanu şi a Florinei Mohanu la şefia celor două filiale ale ICR, potrivit Agerpress.
 
"Pe site-ul Institutului Cultural Român sunt anunţate numirile a doi directori, unul la ICR Kiev, celălalt la ICR Moscova. La ICR Kiev este numită doamna Nadia Moşanu. Doamna Nadia Moşanu este nora domnului Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, un om care a fost salutat ca un adevărat patriot. Un om care, ulterior, a fost identificat şi publicat pe lista Sandrovschi ca unul dintre agenţii KGB care au activat în Republica Moldova sub nume de cod "Maxim". Cea de-a doua numire este a doamnei Florina Mohanu, în fruntea ICR Moscova. Doamna Mohanu conduce Centrul Cultural Rus de la ASE Bucureşti. Acest centru cultural este cunoscut drept una dintre cele mai elaborate filiere de influenţă rusă din România. Centrul Cultural Rus de la ASE, conform site-ului instituţiei, este finanţat de Fundaţia Russkiy Mir. (...) Dincolo de numiri, pe site-ul ICR nu este publicat niciun CV, niciun element legat de activitatea profesională a celor două doamne. Nu ştim ce cetăţenie au, dacă au şi cetăţenie română sau au cetăţenia Republicii Moldova şi ce este cel mai important, nu ştim ce interese reprezintă, apără şi urmează să susţină aceste două doamne", a declarat vicepreşedintele PDL la o conferinţă de presă.
 
A cerut garanţii de onestitate
 
Radu F. Alexandru a cerut ministrului de Externe să prezinte public datele profesionale ale celor două doamne şi "garanţiile de onestitate" pe care le oferă acestea. "Îi cer public ministrului de Externe Titus Corlăţean să ne spună public care sunt datele care le recomandă pe cele două persoane şi care sunt garanţiile pe care ministrul de Externe le are, pentru că ministrul de Externe trebuie până la urmă să valideze prin semnătura lui numirile în fruntea instituţiilor culturale în străinătate. Care sunt datele profesionale şi garanţiile de onestitate ale celor două persoane", a spus Radu F. Alexandru.
 
Sursa: Adevarul






 
0