1114

Romania va redeveni Regat?


 

Sorin Oprescu si Regele Mihai
Foto: Agerpres


 
Regele Mihai si institutia monarhiei s-au aflat in ultima perioada in centrul atentiei publice, intr-o succesiune de evenimente si declaratii care readuc in discutie inclusiv forma de guvernamant a Romaniei. Ceremonia de dezvelire a propriei statui, decorarea unor personalitati precum Isarescu sau Ionel Haiduc laolalta cu Cornel Nistorescu sunt doar cele mai recente evenimente. In ultimele luni, imaginea Casei Regale a intrat tot mai des in casele romanilor printr-un serial difuzat de TVR, prin pregatirea manualului de Istoria Monarhiei ori prin prezentarea Principelui Nicolae, posibil mostenitor al tronului. Toate acestea s-au petrecut in paralel cu declaratii pro-monarhiste ale liberalilor de frunte Crin Antonescu ori Calin Popescu Tariceanu.


    27 Septembrie 2012: Principele Nicolae - al treilea in ordinea succesiunii la tron - se muta definitiv in Romania


    Principele Nicolae
    Foto: Agerpres


    In urma cu o luna, pe 27 septembrie, Principele Nicolae a venit in Romania pentru a se stabilit definitiv aici, iar Regele Mihai i-a delegat o parte dintre atributiile sale.

    Principele Nicolae al Romaniei este nepotul Regelui Mihai si ocupa locul al treilea in ordinea succesiunii la tron, dupa matusa sa - Principesa Margareta, si dupa mama sa - Principesa Elena. S-a nascut pe 1 aprilie 1985 in Elvetia, iar familia s-a mutat la putin timp dupa nasterea sa in Anglia, unde Principele Nicolae a studiat la Royal Holloway University of London.

    Prima sa vizita in Romania a fost in 1992, alaturi de familia regala. Pe 23 aprilie 1992, Regele Mihai l-a prezentat romanilor de la balconul hotelului Continental pe Principele Nicolae.

    In 2005, Regele Mihai a decis: "Acord nepotului meu Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de 'Principe al Romaniei' si calificativul de 'Alteta Regala'. (...) Iau aceasta hotarare pentru a acorda celei de-a sasea generatie a Familiei Regale a Romaniei o sansa in plus sa-si serveasca tara, daca vor dovedi ca merita aceasta onoare". Hotarare a intrat in vigoare atunci cand Nicolae a implinit varsta de 25 de ani, in urma cu doi ani. Astfel, in 2010 Nicolae de Roumanie Medforth Mills a primit titlul de "Principe al Romaniei" in cadrul unei ceremonii in care Regele Mihai a numit pentru prima oara un succesor descendent barbat la tron.

    In 2011, istoricul Neagu Djuvara raspunde unei intrebari a jurnalistului George Radulescu: "Singura solutie (pentru resuscitarea monarhiei romanesti - n.red.) ar fi ca tanarul Nicolae sa fie naturalizat roman, sa invete carte romaneasca, sa fie pregatit pentru o posibila inscaunare". In cadrul unui interviu acordat in 2008 ziarului Cotidianul, Principele Nicolae declara ca invata limba romana si, intrebat daca ar accepta sa fie rege al Romaniei, raspunde: "Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor, as accepta sa vin in Romania. Sint pregatit sa fac acest pas".

 
0