1830

CEDO: Rusia este vinovată! A încălcat dreptul la educație în regiunea transnistreană

CEDO: Rusia este vinovată! A încălcat dreptul la educație în regiunea transnistreană  

 
 

 

 
Prejudiciu de peste 1 milion de euro

Poză simbol
Deicize CEDO contra Rusiei
 

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat astăzi, 19 octombrie, hotărârea în dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite UNIMEDIA cu referire la Promo-Lex. Marea Cameră a CEDO a recunoscut că Federația Rusă a violat dreptului la Educaţie în regiunea transnistreană. Curtea acordă cu titlu de prejudicii morale reclamanţilor 1 milion şi douăzeci de mii Euro şi 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare.


În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date. În rest, Curtea a considerat că nu este cazul să se expună asupra altor încălcări invocate în aceste dosare.

Cazul „Catan și alții contra Republicii Moldova și Rusiei” vizează politica lingvistică promovată în regiunea transnistreană începând cu anul 1992.


Dosarul se referă la plângerea făcută de 170 de elevi a trei școli din rmn - Rîbnița, Tighina și Grigoriopol - și părinții acestora. Ei se plâng de politicile lingvistice adoptate în regiune în anii 1992 și 1994, atunci când alfabetul latin a fost interzis, iar instituțiile de învățământ cu predare în limba română au început să fie închise.


Astfel, între 2002 și 2004, reclamanții au fost nevoiți să se mute în alte școli. Ei vorbesc și de faptul că părinții care au insistat ca odraslele lor să învețe în școli cu predare română, au suferit acte de hărțuire, intimidare și injurii.


Dosarul vizează articolul 2 - dreptul la instruire, 8 - dreptul la respectarea vieții private și familiale și 14 - interzicerea discriminării, din cadrul Convenției Europene pentru drepturile Omului. El a fost depus în instanță în decembrie 2004.

1