1217

JCAC: Piatra ridicată în memoria victimelor ocupaţiei sovietice va rămâne în PMAN !

Piatra comemorativă din PMAN nu își schimbă locul, dar pe când va fi inalţat si monumentului în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist ? .
Piatra comemorativă instalată printr-un decret prezidențial semnat în 2010 de președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, nu va fi scoasă din Piața Marii Adunări Naționale. Acesta a fost veridicul final al Curții de Apel, care a examinat cererea depusă de Juriştii Fundaţiei de Binefacere "Soluţia". Aceștia au solicitat anularea dispoziţiei de instalare a pietrei, semnată de primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.
.

De menționat că, pe 24 iunie 2010, a fost publicat decretul semnat de Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice. Prin acest decret se recomanda Primăriei Chişinău să iniţieze procedura de edificare în PMAN, în faţa clădirii Guvernului, a monumentului în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist.
-----------------
 
Deoarece anti-moldovenii nu mai contenesc să-şi bată joc de memoria suferinţei prin care a trecut acest popor, republic un text mai vechi, cu speranţa că va fi citit şi de neostoiţii discipoli ai extremistului roz.
.
Oare cum s-ar manifesta extremiştii rusofoni dacă lângă piatră s-ar amplasa un panou ca acesta?

Cu siguranţă că vor fi mai precauţi în manifestări.
.
Manifestările isterice care se produc periodic în Piaţa Marii Adunări Naţionale contra aşa-zisei „pietre a lui Ghimpu” sunt o dovadă a refuzului categoric de a convieţui paşnic printre moldoveni, al unor concetăţeni ai noştri.
.
Faptul că s-au pomenit într-o ţară „străină”, respectivii îl consideră o nedreptate istorică… Faptul că s-au transformat din majoritate politică în minoritate etnică, nu-l pot accepta deja de peste 20 de ani…
.
Naţionalismul extremist rusesc, atât al fostelor cadre nomenclaturiste, cu pensii de zeci de ori mai mari decât cele ale majorităţii locuitorilor de la sate, cât şi al proaspeţilor pionieri şi comsomolişti „botezaţi” lângă monumentul lui Lenin, este sfidător.
Şi la adresa sutelor de mii de victime ale ocupanţiei ruso-sovietice, şi la adresa urmaşilor acestora printre care trăiesc.
Dar lumea îi ignoră. Moldovenii sunt consideraţi toleranţi. Ignoranţi – în esenţă .
Ce e „piatra lui Ghimpu”? Puţini vor şti să răspundă. Puţini sunt cei care s-ar apropia să citească ce scrie pe ea.

Este lăudabilă iniţiativa fostului Preşedinte interimar Mihai Ghimpu. Este lăudabilă şi poziţia întregii clase politice naţionale moldoveneşti care nu admite înlăturarea pietrei.
Laşi cum suntem o facem pe morţii în păpuşoi. Dar măcar nu pângărim memoria părinţilor omorâţi şi deportaţi în Siberii.
Un monument în locul pietrei nu va fi amplasat degrabă. Banii sunt pentru altceva, priorităţile sunt altele, iar lipsa demnităţii naţionale e natura noastră.
Dar pasul a fost făcut!
Max Ciudin

http://voxreport.unimedia.md/2012/10/09/piatra-lui-ghimpu-in-gatul-rusilor/
0