3531

Filat salută deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol: Diplomații ruși vor lucra în interesul cetăţenilor



 
 
06.09.2012
 
Deschiderea unui consulat al Federației Ruse în stânga Nistrului se află printre subiectele ce vor fi abordate de către premierul Vlad Filat la întrevederea cu Vladimir Putin. Premierul a declarat în cadrul unui interviu pentru Itar-Tass că Tiraspolul este parte componentă a Republicii Moldova, iar autorităţile trebuie să asigure diplomaţilor ruşi toate condiţiile necesare pentru a lucra în interesul cetăţenilor.
 


"Dacă am deschis consulate ale altor țări la Bălți și Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol. Noi credem că malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei. Este nevoie să oferim facilitățile necesare pentru ca diplomații ruși să lucreze în interesul cetățenilor care locuiesc acolo şi au pașapoarte rusești. Această problemă trebuie soluţionată", a declarat Vlad Filat.
 


Reamintim că posibilitatea deschiderii unui consulat rus la Tiraspol a fost discutată în luna aprilie în timpul vizitei reprezentantului Kremlinului Dmitri Rogozin în Moldova.
 


Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a declarat atunci că autorităţile de la Chișină nu pot acredita misiuni consulare la Tiraspol, atât timp cât convențiile internaționale obligă autoritățile să le asigure securitate și iminutate acestora.
 


Premierul Vlad Filat va efectua o vizită oficială la Moscova în zilele de 12 şi 13 septembrie.
 
 
publika
0