689

Homo Sovieticus

Homo Sovieticus guverneaza: Victor Ponta, impostor, mitoman si pucist  
 
 
Una din contributiile, din pacate nepieritoare, ale loviturii de stat din Rusia numita “Marea Revolutie Socialista din Octombrie”, a fost o mutatie antropologica. S-a nascut, prin grija diabolica a aparatelor ideologice de partid si de stat, o fiinta noua, cel desemnat de disidentul rus Aleksandr Zinoviev drept Homo Sovieticus. Abil si labil, cu moralitate de molusca, dispus la toate salturile mortale menite sa-l propulseze pe o scara de valori esential pervertita, Homo Sovieticus dispretuieste morala, demnitatea si adevarul. Este impostorul perfect, mimeaza, simuleaza, pretinde, jura daca este nevoie pe parinti, pe stramosi, pe “Cursul Scurt de Istorie al PC (b) al URSS”, pe scrierile lui Che Guevara, pe carticica rosie de Mao, pe memoriile lui Enver Hoxha, pe manualul lui Roller ori pe “Normele eticii si echitatii socialiste”. In ziua de azi, in Romania contemporana, premierul mega-plagiator Victor Ponta este dovada ca Homo Sovieticus este alive and well, traieste si chiar prospera.
 
Homo Sovieticus practica gandirea dedublata si dublul discurs. Personalitate scindata, minte si cand spune buna ziua. Daca l-a citit pe Orwell, n-a ramas decat cu un lucru: pofta de a deveni el insusi Big Brother. Apetitul insatiabil pentru putere de dragul puterii. Vocatia perversa a demonizarii adversarului. Una declara Homo Sovieticus Ponta in scrisoarea catre dl Barroso, alta spun oamenii sai la Bucuresti. El proclama ca va respecta rezultatul referendumului, dar isi instiga acolitii sa il nege aprioric. Cere sa nu se faca presiuni asupra Curtii Constitutionale, dar exercita, prin proxies, prin interpusi, presiuni inadmisibile si incalificabile. Daca va fi admonestat de oficialii europeni, va ranji disgratios, isi va da ochii peste cap si va nega. Homo Sovieticus nu are rusine, un sentiment pe care il considera vetust si filistin. Promisiunile sale valoreaza cat acelea de pe vremuri ale unor Molotov si Gromiko, specialistii sovietici in minciuni diplomatice absolute. Poate semna orice, deci sfatul meu este sa fiti atenti, sa nu va treziti cu lipsuri in conturile bancare. Un distins sociolog rus propunea pentru Homo Sovieticus un alt termen: Homo Prevaricatus.
 
Intreaga filosofie a libertatii promovata de marii intelectuali anti-comunisti, de la Aleksandr Soljenitin si Vasili Grossman la N. Steinhardt si Vaclav Havel, era un protest impotriva mutilarii constiintei umane. Viata traita in adevar este pentru Homo Sovieticus o poveste fara sens. El traieste cu voluptate viata traita in minciuna. Da mana cu tine si are un stilet sub maneca. Machiavelismul sau este unul de mucava, lipsit de orice virtute izbavitoare. Se inchina pios cand aude cuvantul democratie, dar de fapt vrea sa impuna un nou despotism. Lingusitor cu cei suspusi, este vindicativ, impertinent si tafnos cu subalternii. Ideile sale, atatea cate sunt, n-au nimic de-a face cu stanga democratica occidentala. Cand ramane singur cu “baietii”, se distreaza copios pe seama acelor naivi incorigibili gen Hollande si Fabius. Nici nu-i trece prin cap sa-si reduca salariul. Dimpotriva, isi viseaza resedinte precum cele ale satrapilor din Asia Centrala.
 
Cand s-a izbit de rezistenta lui Traian Basescu si nu doar a lui, Homo Sovieticus a recurs la vechile scheme bolsevice. Imi imaginez conversatiile nocturne cu veteranul aparatcik Ion Iliescu. L-a scos din minti acuzatia (dovedita) de plagiat. Ontologic impostor, Homo Sovieticus Ponta vrea sa fie un om onorabil. L-a speriat condamnarea lui Nastase. Homo Sovieticus Ponta nu vrea ca prietenii sai sa ajunga dupa gratii, le-a promis impunitatea. Asa a ajuns el sa terfeleasca insasi ideea coabitarii si sa urzeasca, impreuna cu camarazii de miselii, lovitura de stat cu aparente legaliste.
 
Atunci cand Occidentul democratic a reactionat fara menajamente, Homo Sovieticus Ponta a dat din colt in colt, “catelus cu parul cret prins cu rata-n gura”. Ca intr-un abject ritual autocritic de-odinioara, a promis ca “va invata din greselile comise”. Pentru cei care am studiat fenomenul, cuvintele sale nu inseamna nimic altceva decat ca pucistul impenitent isi calculeaza viitoarele actiuni anti-democratice. El vrea pontocratie, nu democratie. Mai perfid decat ideologul Iliescu, mai viclean decat cameleonicul Geoana si mai feroce decat cupidul Nastase, Homo Sovieticus Ponta este maledictiunea acestei agonizante tranzitii romanesti spre democratie. N-am facut decat sa schitez aici cateva elemente definitorii pentru biografia politica a personajului. Orice adaugire este binevenita.
 
Reiau aici inteleptele cuvinte ale doctorului Ion Vianu, distins psihiatru, scriitor si fost disident, din finalul unui remarcabil articol aparut in revista “22″ cu titlul “Asaltul faradelegii”:
 
“Îngrijorarea maximă provine din faptul că re­zultatul referendumului nu calmează stările de spi­rit, iar polemica violentă continuă, într-o Ro­mânie care se afundă iar în criză. Con­du­cerea coaliției practic cheamă la nesupunere. Singura soluție realistă ar fi ca USL, cu un mi­nim patriotism, să-și înlocuiască actualii li­deri fanatici și agresivi, punând în loc alții care să asigure o coexistență între guvern și pre­șe­dinție, o justiție independentă. Între timp, este de sperat că alte fracții ale populației se vor trezi la conștiința unui stat democratic de drept și se vor găsi forțe politice care să le mobilizeze”.
 
PS Narcisist, orgolios, auto-centrat, egoman, mincinos serial, iresponsabil, cabotin, demagog, tot atatea trasaturi care trimit in directia “sociopat”. In fosta Iugoslavie, s-a numit Slobodan Milosevici. Ori Radovan Karadzici. In Zimbabwe, se numeste Mugabe. In Belarus, Lukasenko. In Venezuela, Chavez. In Romania se numeste micul Groza si/sau El Crin.
0