1822

Cum combate Franţa creşterea preţurilor la benzină

 
Guvernul francez a decis reducerea "modestă şi temporară" a accizelor aplicate carburanţilor, pentru a combate creşterea preţurilor în benzinării, potrivit AFP, citat de zf.ro.
 
Soluţia prezentată este costisitoare pentru stat dar mai simplă decât îngheţarea preţurilor, promisă iniţial de preşedintele Francois Hollande, transmite AFP.
 
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a prezentat miercuri principalele prevederi ale unui plan promis de guvern de mai multe săptămâni pentru combaterea revenirii preţurilor carburanţilor la nivelurile record atinse în martie-aprilie, înainte de alegerile prezidenţiale.
 
"Accizele aplicate de stat carburanţilor vor fi reduse modest şi provizoriu", în aşteptarea unui mecanism de reglare a preţurilor produselor energetice, a anunţat Ayrault.
 
Premierul francez a precizat, fără să ofere detalii, că reducerea va fi aplicată numai părţii din accize care revine statului, cealaltă parte revenind departamentelor şi regiunilor.
 
Premierul a respins astfel îngheţarea preţurilor carburanţilor, promisiune din campania electorală a lui Hollande considerată demagogică de către partidele de dreapta, care a fost amânată după alegeri din cauza scăderii temporare a preţului petrolului.
 
Odată cu revenirea la creştere a cotaţiilor petrolului, ministrul Energiei, Pierre Moscovici, a indicat săptămâna trecută că sunt analizate toate opţiunile avute la dispoziţie pentru oprirea acestui fenomen care afectează puterea de cumpărare a francezilor.
 
Reducerea accizelor riscă să coste scump statul francez, într-o perioadă în care s-a angajat într-un efort fără precedent de reducere a deficitului bugetar.
 
Taxele reprezintă 50% din preţul combustibilului

 
Industria petrolieră din Franţa pledează pentru o reducere a impozitelor colectate de către stat, care reprezintă, în medie, 50% din preţul la pompă (55% la benzina fără plumb și 47% la motorină, care reprezintă 80% din consum), anunţă Reuters.
 
Conform unor calcule, o scădere cu un eurocent a mărimii taxelor aplicate la carburanţi ar duce la ratarea unor venituri de circa 500 milioane de euro pe an.
În anul 2011, doar de la impozitul pe consumul intern de produse energetice bugetul Franţei a încasat 14,1 miliarde de euro.
 
ADEVARUL

0