2125

Românii susţin că unirea ar trebui să fie o prioritate pentru politicienii de la Bucureşti



ROMÂNII VOR UNIREA CU MOLDOVA



Majoritatea cetăţenilor din România îşi doresc unirea cu Republica Moldova. Cel puţin asta arată rezultatele preliminare ale unui sondaj realizat de Centrul Român pentru Studii şi Strategii. Mai mult, românii susţin că unirea ar trebui să fie o prioritate pentru politicienii de la Bucureşti. În acelaşi timp, părerile moldovenilor sunt împărţite.
Aproape 90 la sută dintre intervievaţi vor unirea cu Republica Moldova, în timp ce 12 la sută sunt categoric împotrivă. Aproximativ 70 la sută dintre participanţi cred că locuitorii din stânga Prutului sunt români, în jur de 30 la sută afirmă că sunt moldoveni, iar aproape patru la sută consideră că cetăţenii Republicii Moldova sunt ruşi.

Potrivit datelor studiului, cetăţenii români cred că Basarabia este pământ românesc. "Expresia Basarabia pământ românesc reprezintă o realitate pentru 84,9 la sută din respondenţii studiului. Contrariul este susţinut de un procent foarte mic din numărul indivizilor chestionaţi", a declarat sociologul Eugen Popescu.

În acelaşi timp, cel mai recent sondaj, realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice AXA, arată că doar 10,5 la sută dintre moldoveni sunt pentru unirea cu România. Întrebaţi dacă îşi doresc unirea cu România, moldovenii au răspuns diferit.

"120 de procente sunt de acord cu unirea, Nu numai eu, toată familia mea şi toate neamurile şi toţi cumătrii şi toţi finii", a apus un bărbat.

"Niciodată nu o să fie unirea. Vă spun sincer. Nici puterea de azi de la noi nu vrea să fie unirea. Numai vorbe", a afirmat un alt bărbat.

"Eu cred că Moldova are o istorie unică şi moldovenii sunt un popor diferit", a mai adăugat un bărbat.

"Studiul privind starea socială şi identitatea naţională în România” a fost realizat de Centrul Român de Studii şi Strategii în perioada 7-23 iunie, pe un eşantion de aproape 1500 de persoane. Rezultatele finale vor fi făcute publice în luna septembrie.
Săptămâna trecută, preşedintele suspendat de la Cotroceni, Traian Băsescu, a declarat că Republica Moldova şi România nu trebuie să se unească, deşi sunt un popor în două state independente
0