838

Ultima oră! BĂSESCU S-AR PUTEA ÎNTOARCE LA COTROCENI. 5 judecători CCR cer INVALIDAREA REFERENDUMULUI

Curtea Constituţională a României a decis, în şedinţa de marţi, că erata privind listele electorale este legală. Cinci judecători au solicitat invalidarea referendumului, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.
 
Curtea Constituţională s-a reunit marţi pentru a decide în privinţa referendumului. USL a cerut validarea consultării populare fără prag de prezenţă. Potrivit BEC 46,24% dintre români au votat pe 29 iulie.
 
Numărul voturilor valabil exprimate DA – 87,52% (7.403.836 voturi), NU – 11,15% (943.375 voturi). Voturi nule înregistrate – 1,32% (111.842 voturi).
 
CCR urmează să voteze în plen motivaţia juridică a eratei asupra deciziei privind referendumul dată acum câteva săptămâni. Anterior, CCR a decis că erata a fost trimisă de Ştefan Minea în condiţii de legalitate.
 
Potrivit unor surse, înainte de a se da această erată către Monitorul Oficial preşedintele CC Augustin Zegrean ar fi discutat telefonic cu majoritatea colegilor săi, care au fost de acord cu această rectificare.
 
Curtea Constituţională discută, la ora transmiterii acestei ştiri, despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi, au declarat surse oficiale.Conform surselor citate, discuţia din plenul Curţii Constituţionale priveşte procedura care se aplică în cazul invalidării referendumului, respectiv dacă pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (adică de şase voturi din nouă) sau de o majoritate simplă (cinci voturi din nouă).”Legea nu prevede o majoritate în cazul invalidării, se precizează două treimi doar în cazul validării. Or, şi în Germania validarea referendumului se face cu două treimi, însă invalidarea se decide cu majoritate simplă, adică 5 la 4 judecători, cum e aici”, au explicat sursele citate.

Conform legii de funcţionare şi organizare a CC, “plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”. “Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, mai prevede legea.
 
http://www.arch.actualitati.md/md/md-ultima-ora-basescu-s-ar-putea-intoarce-la-cotroceni-5-judecatori-ccr-cer-invalidarea-referendumului/
0