1007

Transnistria pe cale să devină “rezervaţia simbolurilor comuniste” din RM?

Competiţia dintre PL şi PLDM pentru dominarea asupra segmentului unionist şi pro-românesc al opiniei publice nu încetează, ci se extinde asupra unor noi laturi ale agendei publice. Mai mult ca niciodată, liberal-democraţii vor să-şi depăşească colegii de coaliţie aprofundând şi sistematizând iniţiativa de condamnare a comunismului, pornită de Mihai Ghimpu.
 
Pentru a-şi asigura o cotă mai mare din popularitatea generată de “inchiziţia asupra comunismului”, PLDM a venit cu o iniţiativă legislativă suplimentară ce depăşeşte “sentinţa politică” a liberalilor asupra comunismului şi simbolurilor proprii acestui regim. Formaţiunea lui Filat şterge frontierile politice ale interdicţiei simbolurilor comuniste, croite de Mihai Ghimpu pentru comuniştii lui Voronin, şi le generalizează răspândindu-le asupra vieţii publice.
 
Deşi, la prima vedere observăm o nouă scenă de rivalitate doctrinar-geopolitică între PL şi PLDM. Alţii presupun că la mijloc este încercarea guvernării de a sustrage atenţia populaţiei de la înrăutăţirea situaţiei socio-economice, printr-un exerciţiu artificial de polemici intermenibale cu sumă nulă. Ambele aspecte sunt parţial valabile, dar intervine nişte circumstanţe care mută accentele.
 
Iniţiativa lui Filat de interzicere a simbolurilor sovietice, staliniste, de rând cu cele naziste, contrazice în totalitatea ordinea de viaţă a regimului de la Tiraspol şi instalează substanţe explozive în dialogul cu Şevciuk. În mod benevol şi intenţionat, premierul subminează negocierile cu malul stâng, pentru restaurarea cărora s-au depus eforturi pe plan naţional, dar în special la nivel european. Cel puţin UE, dar în primul rând Germania, al cărui cancelar trebuie să ne viziteze pînă la finele verii, trebuie să aibă întrebări în legătură cu anunţul despre eventualul “sezon de vânătoare” asupra elementelor comuniste, deschis concomitent cu evoluţia negocierilor cu separatiştii  moldoveni.
 
Dar Chişinăul nu poate deocamdată explica cum o asemenea acţiune contra-productivă va contribui la consolidarea încrederii între maluri, odată ce tot sistemul valoric, politic, public, pe care se bazează proiectul transnitrean, va fi inclus în lista neagră a simbolurilor totalitare. În linii mari, toată regiunea transnistreană va trebui să constituie un muzeu particular al regimului totalitar comunist, deoarece este împânzită şi întreţesută cu simboluri comuniste şi sovietice. Lui Filat nu-i rămăne altceva decât să convină cu Şevciuc ca ceea ce exista până acum neoficial şi fără reglementare legală, să fie formalizat prin iniţiativa PLDM-ului. Or, turismul în regiunea transnistreană care se datorează atractivităţii şi luciului sovietic al malului stâng, să devină oficial o “rezervaţie a elementelor sovietice”.
 
În ciuda riscului de deteriorare a relaţiilor cu Tiraspolul, Filat nu mai poate renunţa la interdicţia simbolurilor comuniste. Pentru formaţiunea premierului este esenţială ocuparea opiniei publice cu alte subiecte decât cele economice, iar conflictele dintre moldovenişti şi unionişti ajută la realizarea acestui obiectiv. Dar cât de departe, poate merge Filat pentru a-şi asigura stabilitatea politică.
 
Mai mult decât atât, se pare că în condiţiile în care liberalizarea vizelor cu UE nu mai poate fi folosită ca obiect de contrapunere şi şantaj în cadrul AIE-2, folosit anterior pentru vehicularea unei posibile demisii, Filat vrea să-şi asigure o eventuală retragere cu interzicerea simbolurilor comuniste – înţepând PDM-ul şi enervându-l pe Ghimpu.
 
Autor: Denis Cenuşa
0