4168

Topul celor mai scumpe licee private din Chișinău

 Taxa la o școală privată din Chișinău depășește, în majoritatea cazurilor, 1.000 de euro anual. În schimb, elevii au parte de condiții moderne, programe interactive și profesori motivați.
 

Instituțiile private de învățământ sunt la modă şi în Moldova. În fiecare an apar școli noi, tot mai mari, mai luxoase, dar și mai scumpe. Au toate clasele ocupate, deși taxele pornesc de la 800 de euro și urcă până la 1.700 de euro anual, plus o plată unică la intrare.

Cel mai scump liceu din Capitală este „Evrica", unde părinții scot din buzunare câte 1.650 de euro pentru un an de studii. În fiecare clasă învață cel mult 16 copii, care au parte nu doar de profesori grijulii și răbdători, dar și condiţii bune pentru activitățile extrașcolare - bazin, teren de tenis, sală de biliard, home-cinema sau laborator de cercetări. Pe locul secund se situează Liceul „Orizont", cunoscut și ca moldo-turc.

Un an de studii costă aici 1.600 de euro, la care se adaugă 900 de lei pentru arenda manualelor și, la dorință, 5.000 de lei pentru prânzul elevilor. Banii nu sunt însă singurul criteriu de eligibilitate la „Orizont". Învățăceii susțin un test de câte zece întrebări la toate disciplinele, după care trebuie să treacă și un interviu în engleză. Şi asta pentru că aici toate obiectele reale se studiază în limba engleză.

Șpaga și darurile, interzise

De departe unul dintre cele mai populare licee din Chișinău este „Prometeu". Înființat acum două decenii și fiind prima școală privată din Capitală, instituția se bucură în continuare de prestigiu, iar majoritatea absolvenților ei urmează apoi facultăți în afară. Taxa lunară de studii constituie 1.600 de lei, plus o plată inițială de 8.000 de lei, bani care merg pentru întreținerea instituției, salariile angajaților și reparația clădirilor. Mai mult decât atât, părinții semnează un contract prin care se angajează să nu ofere niciun fel de daruri profesorilor.

Tot mai multe şcoli acordă pun accent pe studierea limbilor străine și a informaticii, chiar din clasa întâi. Atractive sunt și noile metode de predare prin intermediul tehnologiilor moderne, care se traduc prin calculatoare și internet în fiecare sală, bibliotecă și registru online. „La noi, engleza se învață de la grădiniță, la fel și informatica. Condițiile de studiu sunt bune, școala fiind renovată acum doi ani", ne-a spus, la telefon, contabila Liceului „Elimul Nou", instituție care aparține unei comunități religioase. Aici, un an de studii costă între 12.000 și 13.000 de lei, însă elevii care învață bine au reduceri, iar eminenții sunt chiar scutiți de taxă.

Acces online la note și frecvență

„Profesorii noștri își concentrează toată atenția pe copii. Dacă unul nu înţelege ceva, îi explică în mod individual. Avem câte maxim zece elevi în clasă, iar orele opționale din curricula școlară sunt la informatică, engleză și franceză", precizează secretara Liceului „Socrate", unde taxa anuală este de 15.000 de lei, plus 1.500 la admitere.

Tot atât costă învățătura și la Liceul „Columna". Aici părinții au posibilitatea să monitorizeze reușita şi frecvenţa odraselor lor pe pagina web a instituției sau să primească notele pe e-mail. În același top mai intră Liceul de Limbi Moderne și Management - 1.200 de euro pe an, „Pampedia" - 1.100 de euro și „Litterarum" - 8.500 de lei anual.

Cel mai bun la BAC

Anul trecut, cea mai bună reuşită la BAC dintre toate liceele private a fost la „Prometeu". Instituţia a ocupat locul doi în topul şcolilor cu cea mai înaltă promovabilitate, fiind urmată de Liceul de Limbi Moderne. Pe opt s-a situat „Columna", pe 13 şi 14 - „Orizont" şi „Litterarum". 

Sursa: adevarul.md

0