Pericolele din apă: Cele mai periculoase boli de sezon
Din cauza temperaturilor caniculare şi a zăpuşelii din oraş, oamenii aleg să-şi petreacă mai tot timpul liber în zone cu verdeaţă, de preferinţă de pe malul apelor.
Astfel, în pofida numeroaselor avertizări ale medicilor în privinţa pericolelor scăldatului în apele contaminate, plajele lacurilor din Chişinău sunt aproape zilnic arhipline. Totuşi, oamenii care aleg să facă baie în apa murdară trebuie să ştie care sunt cele mai periculoase boli la care se expun.
Maladia care poate provoca decesul
Leptospiroza este considerată cea mai periculoasă maladie de sezon, potrivit informaţiilor oferite de Centrul municipal de sănătate publică. Boala afectează ficatul, rinichii, inima şi splina. „Sursa leptospirozei o constituie animalele domestice, rozătoarele prin ale căror urină şi dejecţii se elimină agenţii patogeni, numitele leptospire, care contaminează solul şi apa. Agentul patogen pătrunde în organism prin pielea traumatizată sau prin mucoasa lezată a cavităţii bucale”, specifică Olga Volcovschi, şefa Secţiei promovarea sănătăţii din cadrul CSP Chişinău. Ajuns în sânge, virusul se multiplică şi pătrunde în diverse organe, afectând vasele sangvine şi provocând maladia. Simptomele specifice bolii sunt lipsa poftei de mâncare, vertije şi dureri în abdomen, greţuri, vome, înroşire a feţei şi a ochilor. Dacă apare măcar una din aceste simptome, persoana trebuie să se adreseze de urgenţă la medic. În cazul în care leptospiroza nu este tratată la timp, efectul poate fi letal. „Anul trecut, în municipiul Chişinău a fost depistat un singur caz de leptospiroză, însă în republică au fost chiar şi cazuri de deces. Perioada de incubaţie a bolii este în medie de una sau două săptămâni, timp în care bolnavul trebuie neapărat să se adreseze la medic, pentru a evita complicaţiile”, ne-a comunicat Larisa Apostolova, şefa Secţiei epidemiologie generală a maladiilor transmisibile din cadrul CSP Chişinău.
Formele grave se tratează doar simptomatic
Lambliaza este o altă boală periculoasă, a cărei prezenţă în zonele cu temperaturi înalte a fost multă vreme ignorată de către specialişti. „Actualmente, lambliaza este cotată drept cea mai răspândită parazitoză cu transmitere fecal-orală la om. Ea poate provoca epidemii importante, cu mii de cazuri şi se caracterizează prin manifestări clinice de greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, balonare, somn agitat, slăbiciune generală”, menţionează specialista Svetlana Volcovschi. Anul trecut, doar în Chişinău 90 de persoane au contactat această boală, marea majoritate dintre ele fiind copii. Faptul că oamenii sunt în continuare nepăsători la îndemnurile specialiştilor de a evita apele murdare îl demonstrează şi statistica pentru primele luni ale anului curent. Astfel, în doar şase luni diagnosticul de lambliază a fost confirmat la 59 de persoane. „Pentru cazurile grave, când boala deja a evoluat, medicii pot administra doar un tratament simptomatic, lambliaza nu se tratează definitiv. Persoanele cu imunitate scăzută riscă să dezvolte o formă gravă de boală, pe când în multe cazuri maladia există, dar nu manifestă anumite simptome”, a adăugat Larisa Apostolova.
Alte maladii la care vă expuneţi făcând băi în apele murdare sunt bolile diareice bacteriene, infecţia enterovirală, conjunctivita, diverse boli parazitare. Pentru a evita riscurile de îmbolnăvire, CSP Chişinău recomandă scăldatul doar în bazinele unde este permis.
„Faptul că oamenii sunt în continuare nepăsători la îndemnurile specialiştilor de a evita apele murdare îl demonstrează şi statistica pentru primele luni ale anului curent. Astfel, în doar şase luni diagnosticul de lambliază a fost confirmat la 59 de persoane”.