948

Moldova va sista peste 5 ani exportul băuturilor sub denumirile „cognac” şi „şampanie”

 
Peste 5 ani, Moldova va înceta să mai exporte producţie alcoolică în CSI şi UE sub denumirile geografice occidentale după locul de provenienţă Champagne, Cognac şi Cahors (“şampanie”, “coniac” şi “cahor”). Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, aceste prevederi se conţin în Acordul privind protecţia indicaţiilor geografice ale producţiei agricole şi alimentare, semnat săptămîna trecută de Moldova şi UE. Potrivit documentului, Moldova nu va putea denumi producţia autohtonă cu indicaţiile geografice aflate sub protecţie.

Vasile Bumacov a subliniat că UE a oferit Moldovei o perioadă de tranziţie de 5 ani, timp în care va putea exporta producţia sub denumirile de “şampanie”, “coniac” şi “cahor”, avînd în vedere că majoritatea exportului de producţie alcoolică moldovenească este orientat spre Rusia, Ucraina, Belarus şi alte state din CSI şi importatorii şi consumatorii de aici vor trebui să se obişnuiască cu noile denumiri, care urmează să fie stabilite şi aplicate în paralel.

Documentul prevede că, timp de 5 ani, Moldova urmează să ajusteze producţia autohtonă la standardele UE, inclusiv cele de marcare. Astfel, producătorii moldoveni urmează să fie pregătiţi către anul 2017 să înceteze exportul producţiei alcoolice sub denumirile Champagne, Cognac, Cahors şi alte indicaţii geografice aflate sub protecţie. Vasile Bumacov a menţionat că noile denumiri pentru vinurile spumante, coniacuri şi cahor vor fi elaborate de producători, iar Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu doreşte să le impună propriile denumiri. Se estimează că Moldova ar putea exporta în viitor nu şampanie, ci vin spumant sub denumirea „spumant”, „divin” în loc de „coniac” şi vin „Pastoral” sau „Domnesc” în loc de cahor.

În cadrul acordului semnat cu UE, Moldova va asigura un grad înalt de protecţie a peste 3,2 mii de indicaţii geografice europene pentru produsele alimentare, vinuri şi băuturile alcoolice aflate sub protecţie. Scopul documentului este o protecţie mai bună a consumatorilor, astfel încît aceştia să nu fie induşi în eroare vizavi de locul de provenienţă a produselor şi calitatea reală.

Indicaţia geografică este denumirea ce serveşte la identificarea mărfurilor de o provenienţă unică, care au o reputaţie sau trăsături aferente acestei regiuni geografice. Convenţia Internaţională privind Denumirile conform locului de provenienţă interzice utilizarea denumirilor istorice de provenienţă în cazul băuturilor provenite din alte teritorii. În conformitate cu normele internaţionale de vinificaţie, în Moldova sînt utilizate denumiri alternative pentru vinurile date. De exemplu, vinurile de tip heres poartă denumirea de „Ialoveni”, portvein – „Prometeu”, madera – „Luceafăr”, cahor – „Pastoral”. Denumirea alternativă a coniacului în Moldova este „divin”.
 
 
Sursa: noi.md
0