537

Voronin: Chişinăul vrea să scape de Transnistria

"Chişinăul are în prezent un singur obiectiv - să scape de Transnistria şi să legalizeze regimul extern de guvernare a Republicii Moldova". Declaraţia a fost lansată de liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unui interviu pentru Itar-Tass.

Potrivit lui, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol nu vor evolua atât timp cât actuala guvernare promovează deschis o politică de integrare în România, atacă limba rusă, declară că limba şi naţiunea moldovenească nu există. "Ar fi straniu dacă Tiraspolul nu ar observa toate aceste lucruri", spune Voronin.

Acesta crede că e prematur să vorbeşti despre o posibilă federalizare a Republicii Moldova, atât timp cât cele două maluri de Nistru nu au ajuns la un consens în privinţa unui şir de chestiuni fundamentale pentru reintegrarea ţării. "Cuvântul federalizare nu înseamnă absolut nimic. A spune că pledezi pentru federalizare, înseamnă a nu spune nimic. Moldova actuală, în cadrul căreia există autonomia găgăuză, cu drept de iniţiativă legislativă în Parlament, deja poate fi considerată federaţie.  Memorandumul Kozak nu l-am semnat nu din cauza federalizării, ci din motive mai degrabă tehnice, de procedură, ce ţineau de funcţionarea instituţiilor statului", explică liderul PCRM.
 
Continuare pe UNIMEDIA

0