550

UNIREA se aprobă pe 2 iulie?

Curtea de Apel se va pronunța pe 2 iulie în procesul intentat de PNL Ministerului Justiţiei pe marginea înregistrării statutului formaţiunii, care are drept obiectiv politic unirea Republicii Moldova cu România. Astăzi, liderul formațiunii Vitalia Pavlicenco și reprezentantul Ministerului Justiției Pavel Bobu și-au argumentat pozițiile la ședința instanței.
PNL a cerut obligarea Ministerului Justiţiei să emită o decizie de înregistrare a noului statut al PNL. ,,N-am vrea ca acest dosar să ajungă la CEDO, mai mult ca atât noi nu pledăm împotriva suveranității Republicii Moldova, dar pentru suveranitatea poporului român”, a declarat Vitalia Pavlicenco.
Pe lângă faptul că reprezentantul Ministerului Justiției a întârziat la ședință, a venit și nepregătit. ,,Solicitările și acțiunile partidului sunt nefondate și încalcă Constituția Republicii Moldova”, a spus laconic Pavel Bobu.
 
La solicitarea judecătoarei Marina Anton de a aduce probe că modificarea statutului PNL ar încălca suveranitatea Republicii Moldova, Pavel Bobu s-a înroșit la față și a spus vădit emoționat,,Nu avem probe”.
 
Reamintim că Partidul Naţional Liberal a depus cererea de chemare în judecată pe 21 martie, pe motiv că Ministerul Justiției a refuzat modificarea statutului formațiunii. Prima instanță a dat câștig de cauză Ministerului Justiției.
 
Între timp, ministrul Justiției Oleg Efrim a sesizat Curtea Constituţională privind iniţiativa Partidului Naţional Liberal de a introduce în statut obiectivul unirii Moldovei cu România. Instituția a solicitat interpretarea articolului 41, alineat 4, din Constituţie, care prevede că partidele care militează împotriva independenţei şi suveranităţii statului sunt neconstituţionale.
arena.md
0