1092

Diplomat european: Datorită legislaţiei anti-discriminare moldovenii nu vor putea solicita azil politic în Europa

Solicitarea azilului politic în statele membre UE este ceea ce va urma, dacă nu va funcţiona o lege anti-discriminare. Acest lucru a fost menţionat de Ambasadorul Ungariei la Chişinău, György Varga, într-un interviu publicat de Viza.md.
El a explicat că obligativitatea legislaţiei anti-discriminare reiese din pericolul unui val de solicitanţi de azil politic din partea statelor care vor să liberalizeze regimul de vize cu UE.
«Legătura este foarte simplă. Pînă în prezent, în Republica Moldova nu exista o lege anti-discriminare, care asigură faptul că drepturile concrete ale omului sînt respectate. Prin urmare, cetăţeanull R.Moldova poate merge în orice ţară europeană şi spune: în Moldova nu există nici o lege care protejează drepturile mele, de exemplu, ca homosexual, de aceea eu solicit azil. Şi el îl obţine. Deoarece lipsa unei legi în ţara sa este un argument pentru a cere azil politic. Şi cînd 11 persoane vor primi adăpost pentru acest motiv, atunci toate ţările UE pot refuza regimul fără vize cu Republica Moldova. Prin urmare, dacă Republica Moldova are ambiţii de aderare la UE, aceasta ar trebui să creeze aceleaşi condiţii care se aplică în UE.»
Actualităţi.md precizează că Legea privind asigurarea egalităţii va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, după ce aceasta a fost votată de legislativul moldovenesc la 25 mai curent.
http://www.arch.actualitati.md/md/md-diplomat-european-datorita-legislatiei-anti-discriminare-moldovenii-nu-vor-putea-solicita-azil-politic-in-europa/  
0