883

Criza din zona euro, cu impact mai mare asupra RM decât s-a estimat

 Declarația aparține Ministrului Economie, Valeriu Lazăr, și a fost făcută în cadrul întrevederii cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Menno Snel, care reprezintă Moldova în Consiliul de directori al FMI.
 
Rezultatul impactului crizei din zona euro asupra R. Moldova s-a evidențiat prin creșterea de doar un procent a economiei moldovenești în primul trimestru al anului curent, în timp ce procesul investiţional şi industria sunt în declin. „Încercăm însă să găsim şi avantaje în criza economică, şi anume întreprindem acţiuni pro-active să convingem companiile multinaţionale ca, în cadrul proceselor de optimizare a costurilor, să-şi delocalizeze producţiile în Republica Moldova”, a precizat Lazăr.
 
Acesta a mai ținut să precizeze că: „În condiţiile crizei economice în plină desfăşurare, încercăm să găsim compromisul rezonabil între consolidarea fiscală şi politicile de dezvoltare economică pe termen lung, or politica fiscală şi vamală nu trebuie să constrângă, ci să stimuleze investiţiile în utilaje, echipamente, în pregătirea specialiştilor, dar şi comerţul internaţional. În acest sens, avem nevoie de cooperarea cu FMI, în primul rând ca instituţie ce deţine o vastă expertiză în acest sens, deşi resursele financiare pentru suplinirea rezervelor valutare nu sunt de neglijat”.
 
Menno Snel a declarat că se află la Chişinău pentru a înţelege mai bine situaţia din ţara noastră într-o perioadă dificilă pentru economia Republicii Moldova şi din regiune.
 
Oficialul, a ținut să precizeze că metoda cea mai eficace pentru asigurarea stabilităţii fiscale este nu mărirea impozitelor, ci lărgirea bazei de impozitare, exprimând disponibilitatea FMI de a acorda în continuare asistenţă în consolidare administrării fiscale şi vamale.
 
În replică,Valeriu Lazăr a declarat că pentru succesul consolidării fiscale şi vamale este nevoie ca statul să aibă un grad înalt de credibilitate, ce poate fi asigurat doar printr-o administrare echitabilă şi un comportament corect în raport cu contribuabilii.
 
Precizăm că constituenţa condusă de Menno Snel cuprinde ţări ca Armenia, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Izrael, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, România şi Ucraina, şi are, în total, 4,52% din voturi în Consiliul de directori ai FMI. Consiliul executiv este compus din 24 de directori desemnaţi sau aleşi de ţările membre, care conduc activitatea cotidiană a FMI.
 
eco.md
0