760

ANALIZA: Copiii Greciei platesc pretul crizei


  Imaginati-va ca ar trebui sa va abandonati copiii, din cauza dificultatilor financiare. Sa spunem ca nu ati mai avea bani sa ii hraniti si sa ii imbracati. Acesta este cosmarul prin care trec unii parinti din Grecia, tot mai multi, pe fondul crizei economice fara precedent. Realitatea devine tot mai cruda pentru eleni.
Povestea unei mame

Kassiani Papadopoulou are 34 de ani si este din Atena. O mama singura, somera, care nu mai poate avea grija de cei trei copii ai sai. Din cauza saraciei din Grecia, Kassiani nu a gasit alta solutie decat sa isi trimita copii la orfelinat, unde ii viziteaza de trei ori pe saptamana. O alegere discutabila, am putea spune.
"Este tragic pentru o mama sa isi abandoneze copiii", a declarat femeia pentru CNN.

"Dar dupa ce intelegi ca nu este vina lor si merita un viitor mai bun, este mai bine sa iei o asemenea masura, decat sa ii tii langa tine fara sa le poti oferi o farfurie de mancare", a mai spus Kassiani Papadopoulou.

Dupa ani de recesiune si masuri austere, printre care disponibilizari in masa si majorarea impozitelor, Grecia se afla intr-o "disperare financiara", dupa cum subliniaza reporterii CNN.

Autoritatea Elena de Statistica, care centralizeaza datele sociale pentru statul grec, a anuntat ca rata somajului in primul trimestru al anului a fost de 22,6%. De asemenea, AES afirma ca 27,7% din populatia greceasca se afla la limita saraciei sau se confrunta cu riscul intrarii intr-o stare de subzistenta. In analiza nu au fost incluse etniile de rromi, imigrantii ilegali, oamenii fara adapost si persoanele institutionalizate.

Economia indatorata a Greciei este dependenta de "transfuziile financiare" de la UE, BCE si FMI (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International).

Economia orfanilor

Dar aceasta "troika" solicita guvernului sa reduca cheltuielile sociale, generand ceea ce reprezentantii civili denumesc "o economie a orfanilor", in care copiii sunt abandonati nu din cauza lipsei de dragoste, ci a resurselor financiare.

"Cred ca este prima oara cand am vazut atatea familii sarace solicitand ajutor pentru copiii lor", a declarat Stelios Sifnios, directorul SOS Children's Villages, o organizatie umanitara europeana, care ofera sprijin pentru familiile elene greu incercate de recesiune, inclusiv orfelinate, in care sa isi duca odraslele.

22,9% din familille cu copii cu varste sub 18 ani se afla in culmea saraciei sau se confrunta cu riscul subzistentei. "Inainte de criza economica, cei mai multi copii institutionalizati proveneau din familii dezorganizate, unde parintii erau dependenti de droguri sau alcool. In prezent, noii veniti provin din familii care nu isi mai permit sa ii creasca", a adaugat Stelios Sifnios.

Kassiani a declarat ca ar vrea sa isi ia copiii acasa, dar nu isi mai permite. "Ma simt fara putere, nu mai pot sa stau pe propriile mele picioare", a spus femeia, invinovatind guvernul grec pentru starea deplorabila in care se afla.

"Pentru mine, guvernul este vinovat. Guvernantii au avut grija doar de ei insisi, in loc sa se ocupe de cei nevoiasi, care ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru stat", a mai spus Kassiani.

sursa foto: manager.ro Autor: Silviu Marian Banila

0