1285

Homosexualii moldoveni au cîştigat la CEDO într-un dosar contra Republicii Moldovei

Astăzi, Curtea Europeană a Drepturile Omului a dat cîştig de cauză organizaţiei pentru apărarea drepturilor minorităţilor sexuale „GenderDoc-M” într-un dosar contra autorităţilor naţionale.
Curtea a apreciat drept neconform cu legislaţia refuzul autorităţilor de a interzice membrilor acestei organizaţii să manifesteze în faţa Parlamenului, pe 27 mai 2005. „GenderDoc-M” urma să promoveze legea privind apărarea minorităţilor sexuale împotriva discriminării.
După ce au trecut de toate instanţele naţionale, reprezentanţii organizaţiei au apelat la CEDO.
Curtea a hotărît că autorităţile moldoveneşti au încălcat mai multe prevederi ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, inclusiv articolul 11 cu privire la dreptul la libertatea de întrunire şi asociere.
În acest dosar, Curtea s-a referit la decizia în cazul „Alexeev versus Rusia”, în care judecătorii au contestat legalitatea interdicţiilor de organizare a „paradelor-gay” la Moscova, în perioada 2006-2008.
Cazul “„GenderDoc-M” contra Republicii Moldova” este deja al treilea la număr în istoria CEDO, care vizează prohibiţia manifestărilor publice organizate de comunităţile LGBT.
Actualităţi.md informează că autorităţile moldoveneşti sunt obligate să achite organizaţiei „GenderDoc-M” peste 11 mii de euro, dintre care 8110 mii de euro pentru daunele aduse.
Amintim că o lege privind egalitatea de şanse, menită să combată discriminarea mai multor categorii sociale, printre care şi minorităţilor sexuale, a fost aprobată de Parlamentul RM pe 25 mai, cu votul a 53 de deputaţi. Pe 28 mai,  legea a fost promulgată de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
http://www.actualitati.md/md/md-homosexualii-moldoveni-au-cistigat-la-cedo-intr-un-dosar-contra-republicii-moldovei/  
0