827

Limbile "moldoveneasca" si romana au statut SPECIAL in Ucraina


Limbile moldoveneasca, romana si rusa au statut special in Ucraina. Rada Suprema a Ucrainei a adoptat in prima lectura proiectul de lege "privind politica limbii de stat." Pentru proiectul de lege au votat 234 de deputati din 226 de voturi necesare, scrie ziarul Timpul.

 
Potrivit documentului „limba moldoveneasca” are statut de limba regionala în 13 din cele 27 de regiuni ale tarii. Proiectul de lege pastreaza prevederea prin care limba ucraineana este singura limba de stat, totodata, pe teritoriul Ucrainei este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile „moldoveneasca”, româna, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.
 
În cazul în care legea va fi votata si in lectuar a doua, articolul 11 din proiect va obliga autoritatile locale sa publice actele în limba oficiala. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însa, actele de guvernare locala sunt publicate în limba nationala sau în limba regionala. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficiala si în una dintre limbile care au obtinut statut de limba regionala, la solicitarea persoanei.
 
Articolul 20 din proiectul de lege prevede ca cetatenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educatie în limba nationala si în limbile regionale. Prevederea se aplica la gradinita, scolile profesionale si în institutiile de învatamânt superior.  
 
Potrivit publicatiei Jurnal de Chisinau, odata ce proiectul va deveni lege, minoritatea nationala din regiunea Cernauti va vorbi limba româna, iar cea din Odesa - moldoveneasca.


În total, 234 de deputati favorabili puterii au votat marti în favoarea controversatului proiect de lege. Ulterior, au izbucnit confruntari între simpatizanti ai opozitiei si fortele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene, în apropierea sediului Parlamentului.
 
Proiectul urma sa fie votat de deputati înca de pe 24 mai, dar initiativa a generat conflicte în Rada Suprema. Un deputat a ajuns la spital dupa ce puterea si opozitia din Parlament s-au luat la bataie din cauza proiectului. Dupa bataia dintre deputati, presedintele ucrainean a cerut alegeri anticipate.

0