476

Războiul politic de la Comrat ia amploare



Alegerile în organul legislativ local din UTAlegerile în organul legislativ local din UTA Gagauz-Yeri programate pentru 29 iulie ar putea fi transferate pentru data de 19 august. Presa de la Comrat anunță că o atare propunere va fi discutată la ședința următoare a forului legislativ local - Adunarea Populară din autonomie.


Aceeași sursă afirmă că data de 19 august  nu a fost propusă întîmplător, ci pentru a-l împiedica pe bașcanul gagauz Mihail Formuzal să se ”amestece” în treburile Adunării Populare. ”Tocmai atunci va avea loc cel de-al trei congres mondial al găgăuzilor, iar Mihail Formuzal va fi ocupat cu întâmpinarea oaspeților”, scrie peresa de la Tiraspol.


Curtea de Apel Comrat a anulat la finele lunii mai decizia Adunării Populare cu privire la constituirea Comisiei Electorale, în baza unei sesizări depuse de bașcanul Mihail Formuzal.  Odată cu suspendarea acestei decizii, a rămas suspendată și decizia privind organizarea la 29 iulie a alegerilor legerile în UTA Găgăuz-Yeri.


Mandatul celor 35 de deputați locali din Adunarea Populară  de la Comrat a expirat în aprilie 2012.  După constituirea Comisiei Electorale urmează a fi organizate alegerile legislative locale, planificate pentru 29 iulie. Legiuitorii locali  sunt aleşi prin vot direct, pentru un mandat de patru ani. Ultimul scrutin parlamentar local a avut loc în 2008.


arena.md

0