472

PL a decis că va susține Legea anti-discriminare în Parlament

Partidul Liberal nu se va opune adoptării Legii cu privire la egalitatea de șanse. La această concluzie au ajuns azi liberalii care s-au întrunit în şedinţa Consiliului Naţional. După îndelungate dezbtaeri cu uşile închise, liberala Corina Fusu a declarat pentru situl www.discriminare.md că PL va vota Legea nediscirimării la pachet cu Legea privind reorganizarea Centrului anticorupție, care sunt inevitabile pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.
Potrivit Corinei Fusu, esența legii nu se referă doar la homosexuali, vine să apere mai multe categorii de cetățeni, copii, femei, bătrâni, persoane cu dizabilități, romi care sunt marginalizați. Membrii de partid din teritoriu au ajuns la concluzia că etățenii au fost și sunt duși în eroare de anumiți exponenți ai partidelor politice.
”O privim ca pe prima fază de adoptare a cadrului legal pentru liberalizarea regimului de vize. Conținutul Legii a fost eronat, cetățenii simpli au fost manipulați. PL nu va fi o piedică pentru asumarea tuturor angajamentelor asumate în ceea ce privește integrarea europeană. Dintr-o lege absolut umană s-a transformat într-o armă politică, mai ales de PCRM care o vede ca pe o lege a homosexualilor, ceea ce nu este adevărat”, a precizat Corina Fusu.
Declarațiile contravin cu ceea ce afirma un alt deputat PL, Valeriu Munteanu, că această lege nu e pe departe una prioritară în vederea armonizării legislaţiei Moldovei cu cea europeană. ”Există ţări membre ale Uniunii Europene, spre exemplu Lituania, unde această lege, sub altă denumire şi mult mai permisivă, a fost adoptată abia după doi ani de la aderarea acesteia la UE. Noi, liberalii, am zis-o de mai multe ori, trebuie să aducem din Europa acea „haină” care ne este potrivită şi nicidecum o haină care nu ni se potriveşte şi nu o vom putea purta”, declara anterior Munteanu.
Amintim că Parlamentul a votat deja 40 de legi pentru a încheia prima fază de negocieri privind liberalizarea regimului de vize, rămânând a fi adoptate la pachet Legea cu privire la reorganizarea Centrului pentru Combaterea Corupției și Legea privind egalitatea de șanse. Deputații așteaptă ca proiectul de lege să fie remis Parlamentului de către Guvern, după care vor decide dacă va deveni lege.
Anterior, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim sugera zilele trecute că atât redenumirea legii, cât şi ultimele modificări privind orientarea sexuală au fost operate pentru a le face pe plac liberalilor. Recent și Marian Lupu, președintele PD a dat asigurări că totul va fi ok, ”şi ca formă, și ca conținut”, că nu se va încuraja formarea familiilor de către persoanele cu orientare sexuală diferită și nu vor fi create condiții care ar putea periclita sistemul cultural din Moldova.
0