868

Lituania: Nu trebuie să ne fie frică să acordăm Republicii Moldova regim liberalizat de vize cu UE

ministrul de Externe al Lituaniei, Audronius Azubalis
Foto: carnegieeurope.eu
Din cele șase țări care fac parte din Parteneriatul Estic, sunt două care au avansat cel mai mult. Este vorba de Republica Moldova şi Georgia. Noi ar trebui să le sprijinim pe calea europenizării, oferindu-le cât mai multe beneficii. Astfel, aceste țări vor servi drept un exemplu bun pentru ceilalţi”. 

Declarația îi aparține ministrului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Audronius Azubalis, făcută în cadrul unui interviu acordat organizației Carnegie Europe. Acesta susține că UE trebuie „să demonstreze Rusiei că aceste state nu au eșuat, așa cum vrea să arate Moscova”.

“Oriunde în vecinătatea estică, liberalizarea regimului de vize este un beneficiu dintre cele mai preţuite. Nu trebuie să ne fie frică să acordam acest statut Republicii Moldova sau Georgiei. Ele sunt ţări mici. Anterior am făcut același lucru pentru Serbia”, consideră Azubalis.
Potrivit lui, este necesar de a  crea o centură de democrații în jurul Federației Ruse. „ Noi trebuie să arătăm Rusiei că putem oferi acestor ţări ceva. Dacă vom reuși în Ucraina, şi dacă Republica Moldova şi Georgia vor obține regimul liberalizat de vize mai devreme decât Rusia, acest lucru va avea un impact enorm asupra societăţii civile ruse. Scopul principal al autorităților ruse este de a demonstra că aceste şase ţări au eşuat, și că ele nu sunt state adevărate”, a mai spus ministrul lituanian de Externe.

UNIMEDIA precizează că potrivit oficialilor europeni, pentru a trece la faza a doua a  planului de acțiuni pentru liberalizarea vizelor Republica Moldova trebuie să lichideze două restanțe: legea  antidiscriminare și reforma Centrului Anticorupție.

Sursa: UNIMEDIA

0