962

1 mai Filatelesc sau ridicolul în care s-a pomenit Republica Moldova.Ceea ce am văzut eu astăzi în PMAN nu a avut abso

01.05.2012

Mulți formatori de opinie de pe la noi au înaintat ideea cum că Filat l-ar copia în tot ce face pe Vladimir Putin. Tind să fiu de acord cu această opinie, nu însă fără a constata că Filat mai face tot posibilul pentru a fi cât mai aproape de imaginea unui lider politic. Nu, nu e nici Obama, nici Sarcozy sau orice alt lider occidental, ci e unul de la noi – Vladimir Voronin.

Voronin a fost timp de 8 ani de zile cel mai iubit dintre moldoveni. Chiar dacă această iubire a fost una forțată, pe alocuri căpătând chiar note de viol mental din partea lui liderului comunist, nimeni nu poate nega că Voronin a fost un politician care s-a bucurat de o încredere uriașă printre mințile moldovenilor.

Prin 2009, te-ai fi așteptat de la Filat ca-n 2012 să încerce să se plieze după un alt model de politician, încercând astfel nu doar să aducă multă calitate în rândul clasei noastre politice, ci și să mai elibereze un pic din teroarea mentală la care au fost supuse creierile rătăcite ce timp de 8 ani l-au idolatrizat pe Voronin. Din păcate, Premierul nostru nu face nimic înafară de a se apropia cât mai mult de apucăturile fostului Președinte, știind că acest stil prinde cel mai bine la mințile obosite ale moldovenilor.

Acest trend s-a accentuat mult la Filat în ultimul timp, el întotdeauna încercând să arate că este o mână de fier, care taie-n carne vie și este necruțător atunci când o cere situația. Totodată, lui Filat îi plac și apucăturile dictatoriale de care a dat din plin dovadă la cârma partidului pe care-l conduce.

Cu toate astea, acțiunea de azi a lui Filat, când a ieșit în PMAN în cadrul unei reuniuni ce s-a vrut a fi sindicale, cred că a întrecut orice limită a decenței și a bunului simț, venită din partea unui politician autoidentificat liberal-democrat sau pro-european.

Ceea ce am văzut eu astăzi în PMAN nu a avut absolut nicio legătura nici cu liberalismul, nici cu democrația și nici cu valorile europene. Mai degrabă mi-am amintit de povestirile pe care mi le spunea taică-meu despre felul în care era petrecut 1 mai în perioada URSS, pentru că eu nici în perioada guvernării comuniste nu am văzut așa ceva.

Și stilul în care au fost aduși acei oameni în PMAN amintește bine de practicile PCRM-ului sau chiar a celor sovietice. Chiar ieri am văzut indignarea a mai multor studenți de la ASEM, care mărturiseau că li s-a sugerat din partea conducerii universității la care studiază că ar fi bine să iasă astăzi la manifestare. Nu cred că mai merită amintit că rectorul ASEM e membru de vază al PLDM.

Culmea ridicolului și a penibilului a fost însă atunci când acei așa-ziși sindicaliști, în frunte cu liderii lor, aplaudau de le ieșea fum din palme discursul patetic al lui Filat de la microfonul din PMAN. Pentru că Filat și acești lideri sindicali, foști membri ai partidelor ce constituie azi AIE, au compromis imaginea unei sărbători care are drept principal temei tocmai opoziția sindicatelor față de Putere.

După ce am văzut și astăzi fanfaronada Filatelistă din PMAN și faptul că în această țară aproape totul este controlat de Putere, indiferent că această Putere se identifică drept comunistă sau democrată, nu pot decât să constat, cu tristețe, că integrarea europeană, pe care o tot invocăm, e la ani lumină de noi.

http://voxreport.unimedia.md/2012/05/01/1-mai-filatelesc-sau-ridicolul-in-care-s-a-pomenit-republica-moldova/

Alex Cozer

0