670

Cum comuniştii au desenat pe buletinele de identitate un turn al Cetăţii Soroca care nu există în realitate

http://www.publika.md/cum-comunistii--in-2000--au-au-desenat-pe-buletinele-de-identitate-un-turn-al-cetatii-soroca-care-nu-exista-in-realitate-foto_805061.html
 
НИТ мёртв, но дело его живет!
 
(UPDATE 12:45) Deputatul Valeriul Munteanu a explicat, pentru Publika.md, de ce vine cu acuzaţii în adresa comuniştilor, deşi aceştia nu erau la putere în 2000: "Vladimir Molojen este comunist de când s-a născut, asta are în oase şi nu trece. El este comunist prin definiţie. El lucra pentru comunişti, acest lucru având şi continuitate".
(12:24) Indignare şi critici dure în adresa comuniştilor din partea deputatului liberal Valeriu Munteanu. Şi asta pentru că pe verso-ul buletinelor de identitate moldoveneşti apare imaginea Cetăţii Soroca cu un turn în plus (vezi imaginea de mai jos).
Potrivit liberalului, imaginea cetăţii de pe buletinele moldovenilor a fost distorsionată special, în 2000, din cauza că autorităţile nu au vrut să plătească pentru drepturile de autor artistului plastic Pavel Bălan. Asta deşi din 1995, odată cu implementarea sistemului naţional de paşapoarte, imaginea a fost utilizată ilegal.
Munteanu spune că imaginea de pe buletine, așa cum au denaturat-o comuniștii, nu poate fi observată sub nici un unghi, deoarece cele cinci turnuri ale cetăţii (patru turnuri circulare și unul de acces de plan rectangular) formează un plan circular.

„Responsabilul de atunci, Vladimir Molojen, neştiutor al limbii române, unul dintre veșnicii conducători (nacialnici)  ai guvernelor Tarlev şi Greceanîi, a considerat că poate fi nu doar un bun comunist sau şahist, ci şi un pictor, cu lucrări multiplicate în milioane de exemplare, astfel, cel mai probabil la indicaţia acestuia, Cetăţii Soroca de pe buletinele de identitate, i-a fost ataşat încă un turn, inexistent ”, scrie deputatul PL pe blogul său.
Mai mult, Valeriu Munteanu declară că, atunci când artistul Pavel Bălan s-a adresat instanţelor judecătoreşti pentru restabilirea drepturilor sale, Departamentul evidenţă şi documentare a populaţiei (devenit, ulterior, Î.S. CRIS „Registru” subordonată Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor) pur şi simplu a modificat imaginea.
De menţionat că, Pavel Bălan a obţinut recunoaşterea drepturilor sale doar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, instanţele naţionale, însă, considerând pretenţiile sale neîntemeiate, subliniază Munteanu.
Menţionăm că, Cetatea Soroca face parte din patrimoniul istoric al Republicii Moldova, beneficiind de protecţie din partea statului, însă până în acest moment nicio instituţie responsabilă nu a întreprins nimic pentru a remedia această injustiţie, în adresa unuia dintre cele mai valoroase simboluri ale istoriei noastre”, conchide Valeriu Munteanu.
0