515

Rogozin: „Chemările spre unirea Moldovei cu România denotă o închipuire distorsionată a istoriei”

 
 
Reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a fost într-o vizită la Tiraspol, pentru a discuta despre viitorul republicii separatiste. El a vorbit despre „lipsa de claritate” a puterii de la Chișinău și despre nevoia prezenței rusești în zonă.
 
„Chemările spre unirea cu România care vin de la Chișinău sunt lipsite de logică și denotă o închipuire distorsionată a istoriei. Când cei 200 de ani de relații moldo-ruse sunt considerați ocupație, există cazuri de presiuni asupra limbii ruse, multe lucruri par a fi o ofensă directă. Pentru principiul de statalitate trebuie să lupți și dacă Moldova vrea să lupte, atunci statalitatea se va fortifica. Dacă apar idei de unire cu România, atunci vrei nu vrei, Moldova va fi nevoită să accepte dorința Trasnistriei de a avea o viață de sine stătătoare”, a spus oficialul rus într-o conferință de presă ținută la Tiraspol, citat de unimedia.md.
 
Rogozin a explicat că stabilitatea economică poate fi asigurată doar odată cu menținerea păcii în regiune: „Militarii ruși se vor afla aici atât timp cât va fi nevoie pentru ca republica să se întărească. Și, sub presiunea cuiva, noi de aici nu avem de gând să plecăm”.
 
Potrivit agenției Ria Novosti, oficialul rus a spus după o întâlnire cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuk că dispozitivele rusești din zonă vor primi armament nou în următorii ani, „ în conformitate cu planul de reînarmare a forţelor armate ruse”.
0