1257

Voronin: Tricolorul trebuie schimbat!

 Tricolorul, drapelul de stat al Republicii Moldova, trebuie schimbat, pentru că nu îi reprezintă pe moldoveni, iar procedura de adoptare a lui a fost un fals. Aceasta a lăsat să se înţeleagă liderul comunist Vladimir Voronin ,aseară, în cadrul emisiunii Ecaterinei Stratan de la EURO TV "În oglindă".

„Procedura când a fost propus acest drapel în primul Parlament a fost un fals. Persoanele au adus în sală cu totul alt drapel, nu pe cel care trebuia. Numele acestor persoane noi le știm”, a spus Voronin.

EURO TV precizează că Tricolorul a fost desemnat drapel oficial al Republicii Moldova printr-o lege aprobata, acum 22 de ani, pe 27 aprilie 1990, de primul Parlament. In anul 2010, pe 23 aprilie, Legislativul a declarat aceasta data drept  "Ziua Drapelului de Stat”.
 

Potrivit Regulamentului cu privire la Drapelul de Stat, aprobat prin Hotarirea Parlamentului nr. 17-XII din 12 mai 1990, "Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul – este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizeaza trecutul, prezentul si viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, traditia istorica a poporului moldovenesc, egalitatea in drepturi, prietenia si solidaritatea tuturor cetatenilor republicii".

Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul – reprezinta o pinza dreptunghiulara, formata din trei fisii de dimensiuni egale, dispuse vertical in urmatoarea succesiune a culorilor de la hampa: albastru (azuriu), galben, rosu. in centru, pe fisia de culoare galbena este imprimata Stema de Stat a Republicii Moldova. Proportia dintre latimea Stemei si lungimea Drapelului este de 1:5, proportia dintre latimea si lungimea Drapelului – de 1:2.

O decizie importantă care a determinat, în fond, argumentarea ulterioară la revenirea Tricolorului și Stemei istorice a fost adoptarea, la 20 mai 1989, de către Frontul Popular din Moldova, a Rezoluției nr. 3 a Congresului I de constituire a FPM „Cu privire la însemnele naționale”. În ea se specifica clar: „Culorile naționale ale moldovenilor au fost până la 1940, albastrul, galbenul, roșul, cu excepția perioadelor când o parte sau alta a teritoriului țării își pierdea independența și intra în componența altor state".
 
eurotv.md

0