463

Socialiștii îl provoacă din nou pe Ghimpu

 

Consilieri municipali socialiști, Elena Danu şi Piotr Donţov, cer demolarea pietrei comemorative   din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

 

Cei doi au  înaintat un proiect de decizie în care se menționează că primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a semnat dispoziţia de instalare a pietrei comemorative fără a avea avizul Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism, ceea ce este în contradicţie cu legislaţia în vigoare.
 

Socialiștii amintesc de faptul că această piatră a fost instalată ca urmare a unei dispoziții date de președintele interimar de atunci Mihai Ghimpu, dar decretul prin care se solicita instalarea pietrei a fost declarat neconstituțional.

Amintim că Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist a fost instalată în 2010, ca urmare a unui decret semnat de Mihai Ghimpu. Decretul prin care ziua de 28 iunie 1940 era declarată  Zi a ocupaţiei sovietice a provocat discuții aprinse în societate. Ulterior, decretul a fost contestat la Curtea Constituțională și declarat neconstituțional.

Pe parcursul ultimilor doi ani mai multe partide politice și organizații nonguvernamentale pro-ruse au cerut demolarea Pietrei, în locul căreia autoritățile ar trebui să ridice un monument în memoria victimelor regimului sovietic.
 
UNION

0