653

Dimitri Rogozin: "Nici nu am deschis gura că s-a şi făcut zarvă în coteţ"

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin s-a arătat ironic față de reacţia Chişinăului la recenta sa numire ca reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria, subliniind într-o postare pe Twitter: “Nici nu am deschis gura, şi în coteţ s-a făcut zarvă". Presa rusă scrie în acest context că numirea lui Rogozin în această funcţie este catalogată în Republica Moldova drept start al politicii lui Vladimir Putin, preşedintele ales al Rusiei, în spaţiul postsovietic.


Chişinăul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de politica Moscovei în autoproclamata republică nistreană. Diplomaţia Republicii Moldova l-a sfătuit pe preşedintele rus să convină cu autorităţile de la Chişinău deciziile vizând Tiraspolul, iar ajutorul umanitar destinat regiunii separatiste să fie transmis nu direct, ci prin Chişinău, scrie publicaţia rusă.


Transnistria, monedă de schimb

“Rogozin este o figură puternică, iar numirea sa ca reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria a devenit o adevărată senzaţie la Chişinău. Ce poate însemna aceasta? Va susţine în continuare Rusia status quo-ul în Transnistria sau Kremlinul a hotărât să rezolve problema, forţând Chişinăul să accepte un acord în condiţiile impuse de Moscova? Mai curând a doua variantă. Altminteri, putea fi numit şi altcineva reprezentant special. Rogozin, care s-a afirmat deja la Bruxelles (ca ambasador al Rusiei la NATO), poate subordona negocierile privind reglementarea transnistreană în format “5+2" (Republica Moldova, Transnistria - părţi ale conflictului, Rusia, Ucraina, OSCE - mediatori şi UE şi SUA - mediatori) intereselor Rusiei", susţine directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, citat de ziaru rus Nezavisimaia Gazeta, preluat de Agerpres.

“Negocierile pot deveni o platformă de negocieri asupra unor probleme care nu ţin de această regiune, ci de Siria, de exemplu, sau apărarea antirachetă", a comentat Barbăroşie. Deşi decretul de numire a lui Rogozin este semnat de preşedintele Dimitri Medvedev, aflat la final de mandat, expertul corelează această desemnare cu politica şefului de stat ales, Vladimir Putin.

 
0