543

Sute de polițiști înarmați păzesc Palatul Republicii unde are loc alegrea președintelui Republicii Moldova

 
La acestă oră a început ședința specială pentru alegerea șefului statului. Palatul Republcii, unde se desfăşoară şedinţa Legislativul, este păzită ca ochii din cap. Un cordon de polițiști înarmați înconjoară clădirea. La şedinţa în plen sunt prezenţi cei 59 de deputaţi ai coaliţiei de guvernare, trei parlamentari socialişti şi alţi trei reprezentând Partidul Comuniştilor - Ina Şupac, Artur Reşetnicov şi Sergiu Sârbu.
 
ORA 8.47 Timofti: "Trebuie să asigurăm statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Sunt conștient că vin la cârma unei țări sărace. Voi face totul pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, pentru eradicarea sărăciei și dezvoltarea țării. Iar asta e posibil doar în condiții de stabilitate politică".
 
Magistratul a mai spus că îşi propune să fiu un mediator între putere și opoziție. "Una din primele inițiative cu care voi veni se va referi la statul opoziției, reglementarea drepturilor acesteia", a spus el. Nicolae Timofti şi-a încheiat discursul prezentând un viitor luminos al Republicii Moldova, care trebuie să devină o țară a oamenilor fericiți în care fiecare să fie mândru că trăiește.
 
ORA 8.44 Timofti: "Voi fi un președinte al tuturor. Voi veghea la respectarea principiului separării puterilor în stat. Voi fi un mediator". Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunțat, de asemenea, pentru perfecționarea cadrului constituțional, pentru continuarea reformei Justiției, care să cuprindă toate instituțiile, a reformelor structurale în economie. Totodată, a subliniat că o prioritate este și lupta cu corupția, care trebuie să înceapă cu recunoașterea fenomenului.
 
Politică externă deşteaptă
 
ORA 8. 40 Timofti: "Moldova trebuie să promoveze o politică externă deșteaptă, ceea ce a făcut în ultimii ani. Trebuie să continue realțiile de bună vecinătate și prietenie cu România și Ucraina, relații strategice cu Rusia. Politica externă echilibrată trebuie să fie cartea de vizită a Moldovei".
 
Printre priorități mandatului său, candidatul a numit și reintregirea țării. „Reglementarea este posibilă doar pe cale pașnică, prin consolidarea încrederii între cele două maluri, să nu mai avem un stat divizat teritorial. Formatul 5+2 este cadrul cel mai bun de desfășurare a negocierilor", a mai spus judecătorul.
 
ORA 8.33 Timofti: "Parlamentul trebuie să aleagă calea pe care se va dezvolta Republica Moldova. Alegerea președintelui este o problemă a tuturor. Calea Moldovei este integrarea europeană. Procesul de integrare nu poate fi contrapus altor procese politice. Este unul complex și ireversibil".
 
ORA 8.20 Candidatul la şefia statului magistratul Nicolae Timofti îşi prezintă discursul în faţa aleşilor popurului, încercând să-i convingă că este persoana indicată pentru cârma ţării. "Pentru mine este o mare onoare să mă aflu în fața dumneavoastră. Din start vă spun că nu am făcut politică și nu mă pricep tare la politică. Discursul meu va fi mai degrabă nu unul politic, ci unul cetățenesc, iar ca cetățean mă doare ceea ce se întâmplă de doi ani și jumătate, că nu poate fi ales președintele. Alegerea președintelui nu este o soluție la toate problemele, ci doar crează premizele necesare, a declarat acesta.
 
În fața Palatului Republicii, la câțiva metri de polițiști, se află câteva zeci de persoane, majoritatea combatanți care au luptat în 1992 la Nistru și în războiul din Afganistan. Acești participă la un miting în susținerea procedurii de alegere a șefului statului.
 
ADEVARUL

0