László Diósi: "Când mă întorc în București răsuflu ușurat: Sunt acasă"
„Când mă întorc în București răsuflu ușurat: «Sunt acasă!»”, se destăinuie László Diósi, directorul general al OTP Bank. El trăiește în România de șapte ani
Laszlo Diosi este în România de șapte ani. Nu i-a ieșit nici acum din minte prima seară, petrecută la Hotelul ”Howard Johnson”, în București, cel mai straniu oraș din câte cunoscuse până atunci.
Era deja la a treia vizită în Capitală, văzuse orașul prima oară după cutremurul din 1977 și, cu toate astea, senzația de straniu din prima zi când a venit să lucreze pentru OTP România nu putea fi comparată cu nimic. Cum se explică? Era vorba de perspectiva de a rămâne aici o perioadă mai îndelungată, ceea ce îl făcea să privească orașul mult mai serios și mai cu teamă decât pe altele? N-ar ști să spună. Probabil.
Cert este că în cei șapte ani câți s-au scurs până acum a început să se identifice cu Bucureștiul, iar comportamentul său să semene izbitor cu cel al oamenilor de aici. Lucru care îl bucură, dar îl și înspăimântă, spune glumind Laszlo Diosi. Acum, după câteva zile petrecute în Viena sau alte orașe europene, de regulă în deplasări de serviciu, odată revenit în București răsuflă ușurat: „Sunt acasă”.
Criza ne-a făcut pesimiști
De-a lungul experienței românești a cunoscut atât boomul economic, cât și regresul adus de criză. I-a văzut pe români devenind din excesiv de optimiști, exagerat de pesimiști „Nu aş spune că toţi românii au tendinţa de a deveni pesimişti. Cred că românii trăiesc, în general, la extremităţi. Sunt fie foarte optimişti, fie cuprinşi de pesimism. Partea bună a lucrurilor este ca au un important simţ al autoironiei”.
Își pot recăpăta pe deplin optimismul? „Absolut! Dar, cred că ar trebui să fie un optimism mai echilibrat, acel gen de optimism pentru care românii au toată baza de care au nevoi”, crede Laszlo Diosi.
Cum sunt românii
La oamenii de aici spune că apreciază cel mai mult combinaţia între creativitate, talent, impulsivitatea stilului de viaţă şi mărinimie. La origini este german, pe sfert, ceea ce înseamnă că nu l-ar deranja și dacă ar exista la români și ceva mai mult respect pentru ordine.
„Îmi este greu să spun ce ar trebui să se schimbe în mentalitatea românească. Am adoptat o mare parte din aceasta, așadar am tendinţa de a o înţelege. Cu toate acestea, simt, câteodată, că respectarea termenelor, mai multă atenţie acordată mediului înconjurator şi respectarea regulilor, ar aduce îmbunătăţiri vizibile”, spune bancherul.
Dacă se gândește însă la oamenii pe care îi prețuiește în mod deosebit, spune că lista ar fi foarte, foarte, lungă. „Am intâlnit oameni speciali, pe care îi respect din multe puncte de vedere. Oameni de afaceri, preoţi, profesori universitari, politicieni, jurnalişti, parteneri, profesorul meu de limba română. O listă lungă de oameni cu standarde de cel mai înalt nivel”. Dintre toți, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale spune că că i-a trezit cel mai profund respect.
Nu a ajuns încă în Delta Dunării
A stat cinci ani aici împreună cu familia, adică soția și cei doi băieți ai săi, acum adolescenți, care, practic, s-au format în România. Ce locuri îi plac? „Pe primul loc, aş pune pune şcoala copiilor mei, locul în care aceştia au crescut şi au început să se formeze. În acelaşi timp, am şi locuri ascunse care îmi sunt foarte apropiate: biserici, pajişti, parcuri, restaurante, oraşe mici cu farmec propriu, drumuri şi privelişti care te lasă fără respiraţie. Sunt foarte multe locuri unde ador să mă întorc, întotdeauna, locuri pe care le-am arătat deja şi vizitatorilor”, spune Laszlo Diosi. În cei șapte ani a străbătut aproape toată țara, mai puțin unul din cele mai cunoscute locuri: Delta Dunării.