890

LOVITURĂ: Benzina şi motorina se scumpesc masiv! VEZI cu cât

 
Produsele petroliere se scumpesc în medie cu 60-80 de bani pentru un litru, iar pe alocuri şi cu un leu. De vină este majorarea accizului de import a benzinei şi motorinei, dar şi scumpirea din luna februarie a petrolului la bursele internaţionale.

Intenţia de a majora începând cu ziua de astăzi preţurile la benzină, motorină şi gaz lichefiat a fost confirmată de reprezentanţii mai multor companii petroliere. Potrivit lor preţul unui litru de benzină A 95 (cel mai popular tip) ar putea urca la 17,1-17,2 lei, iar un litru de motorină ar putea costa 16,2-16,3 lei. Astfel, benzina şi motorina se vor scumpi în medie cu 5-6%. În acelaşi timp, costul gazului lichefiat ar putea creşte cu peste 10% şi va ajunge la nouă lei pentru un litru.

Petroliştii susţin că deşi au anunţat încă două săptămâni în urmă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică despre faptul că vor modifica preţurile la panou, au amânat decizia.

Acum ei spun că nu mai pot să menţină preţurile, deoarece de la începutul anului preţul mediu al petrolului marca Brent a crescut cu circa 12-13%, iar de la începutul lunii februarie costul de import al unei tone de benzină sau motorină pe piaţa internă s-a majorat cu circa 10%.

De circa zece luni, companiile petroliere din Republica Moldova n-au mai operat nicio modificare de preţ la carburanţi, cu excepţia gazului lichefiat.

Reprezentanţii ANRE au confirmat existenţa premiselor pentru o ajustare a preţurilor la carburanţi.

Accizele mai mari sunt de vină

Reprezentanţii companiilor spun că această scumpire vine în urma majorării cu 7% a accizelor la importul de benzină şi motorină şi a introducerii accizei de 1.800 de lei pentru o tonă de gaz lichefiat importat şi comercializat pe piaţa internă.

Un alt factor este scumpirea petrolului pe piaţa internaţională. La finele săptămânii trecute, un baril a ajuns să coste 124 dolari.

În prezent în Republica Moldova, produsele petroliere sunt mai ieftine decât în România, Bulgaria şi în restul statelor din Uniunea Europeană, dar mai scumpe decât în ţările din CSI.
 
ADEVARUL

0