1029

Ion Sturza: Dna Bacalu vorbește româna, pledează pentru vectorul european, e româncă de-a noastră, din Basarabia

Foto: M1
Fostul prim-ministru al R. Moldova, Ion Sturza, este de părere că Veronica Bacalu este un candidat foarte bun pentru funcția de președinte al țării. Acesta a spus în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că Veronica Bacalu vorbește româna, este tacticoasă și foarte curând aceasta ar trebui să apară la Chișinău. 

"Dna Bacalu cunoaște perfect limba română, este o româncă de-a noastră, din Basarabia. Sunt absolut convins că vor fi 61 de voturi. Eu vreau să fac doar o trimitere doar la un alt interviu al nostru, în care eu v-am spus că deciziile se primesc ori de euforie, ori din spaimă. Acum e spaima, pentru că alegerile înainte de termen ar însemna pentru unii aroganţi de la Chişinău o catastrofă. Să nu se supere, pentru că asta se vede cu ochiul liber atunci când ieşi din birourile din triunghiul magic din Piaţa Marii Adunări Naţionale", a spus Sturza pentru Europa Liberă.

Întrebat despre experiența Veronicăi Bacalu și opțiunile pro-Vest sau pro-Est, Sturza a spus categoric că doamna are o viziunea pro-UE. "Dumneaei are o experienţă extraordinară la o instituţie financiară internaţională. Este în primul rând un macro-economist cu tentă politică, fiind şef de misiune în Asia Centrală şi în ultima poziţie a dumneaei de vicedirector pentru Asia Centrală că misiunile au fost în ţări precum Uzbekistan sau Turkmenistan, ţări care nu au programe cu FMI-ul, dar totuşi dumneaei cunoaşte temele respective. Cunoaşte toate avantajele din integrarea noastră în spaţiul economic european şi este prin convingeri un adept al vectorului european al republicii Moldova. Mai mult ca atât, vreau să vă spun, cred că unul din factorii care au decis-o pe dumneaei să accepte acel job în 2002 la Fondul Monetar a fost anume că ea vedea că este un pericol de a se schimba politica în Republica Moldova", a spus intervievatul.

Ion Sturza a menționat că dacă va fi votată președinte, Veronica Bacalu ar fi bine să contrasemneze programul de guvernare adoptat de Alianța pentru Integrare Europeană. În cadrul intervenției sale, omul de afaceri a povestit un caz interesant cu Gazprom, în care a fost implicată Veronica Bacalu, cum a recuperat obligaţiunile fizic din pivniţele unei bănci, operaţiune care a făcut-o din numele unei bănci franceze. "Şi doar după ce a plecat din sediul băncii ruşii şi-au dat seama că era vorba nu de franţuzoaice, dar de nişte moldovence, care au recuperat fizic acele 180 de milioane de dolari în obligaţiuni", a spus Sturza.

Interviul integral poate fi citit pe Europa Liberă.

Sursa: UNIMEDIA

0