1282

Diplomat olandez: Locuitorii din Moldova si Balcani nu sunt europeni

Un fost diplomat si ziarist olandez afirma ca est-europenii, majoritatea dintre ei locuitori ai regiunii balcanice, nu au contribuit cu nimic la cultura europeana, transmite Novinite. Agentia de presa bulgara citeaza un material scris de Robert van Lanschot pentru cotidianul Handelsblatt.

Potrivit publicatiei "24 Chasa", Lanschot a luat parte la misiuni in Bosnia, Kosovo, Irak si Eritreea.

In deschiderea materialului sau, fostul diplomat olandez citeaza un prieten de-al sau, din Congo, care locuieste in Bruxelles: "Oameni din Balcani in Belgia? Acestia nu sunt albi!".

"Daca chiar si africanii vad ce diferenta cultura majora separa vestul si estul Europei, ce sa zicem de restul", afirma van Lanschot.

Pentru a-si ilustra punctul de vedere, ziaristul olandez afirma ca Europa incepe de la mijlocul Podului Vechi de peste raul Neretva, in Mostar (Bosnia-Hertegovina).

El sustine ca turistii rasufla usurati si ca pot "sa se simta inapoi in Europa" odata ce intra in zona croata din orasul bosniac.

Potrivit spuselor sale, Kosovo, Macedonia, Albania, Moldova si Muntenegru, o mare parte din Serbia, precum si regiuni din Bosnia, Bulgaria si  Grecia nu sunt de acord cu "ideea de Europa".

Lanschot afirma ca locuitorii din aceasta zona apartin mai degraba unui grup cultural ce este mult mai apropiat de Turcia.

In opinia sa, orasele din Kosovo arata mai degraba ca localitati din Irak, nu din Uniunea Europeana.

"Nimeni din Balcani nu stie ce e un costum Chanel, nu cunoaste arta culinara a lui Bokus, nu stie de Pippi Longstocking, gradinile englezesti, eseurile lui Montaigne, jucariile Lego", a scris Lanschot.

Van Lanschot cere stoparea expansiunii UE, afirmand ca tarile mentionate de el "n-au nimic in comun cu Europa".  
http://www.novinite.com/view_news.php?id=137052
http://www.hotnews.ro/stiri-international-11613680-diplomat-olandez-locuitorii-din-balcani-nu-sunt-europeni.htm
 
0