1184

Marakuța: Rusia poartă negocieri ”în culise” cu SUA privind cedarea regiunii transnistrene

Federația Rusă poartă negocieri ”în culise” cu SUA privind posibilitatea cedării regiunii transnistrene, în schimbul unor relații mai loiale ale Occidentului față de Abhazia și Osetia de Sud. De această părere este ex așa-zisul președinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Grigori Marakuța, scrie Agenția ”Novîi reghion”. 


La o ”masă rotundă” de la Kiev, Marakuța a menționat că după vizita vicepreședintelui american Joe Biden la Moscova, iar ulterior la Chișinău, șeful Diplomației ruse  Serghei Lavrov a început a vorbi despre schimbarea formatului misiunii de pacificare. ”Eu consider că a avut loc un târg – noi asigurăm relații mai puțin dure în privința Abhaziei și Osetiei de Sud, iar voi - cedați regiunea transnistreană”, a menționat Grigori Marakuța.


Totodată, ex-oficialul administrației de la Tiraspol s-a declarat convins că nici Tiraspolul, nici Chișinăul nu sunt pregătite pentru reintegrarea republcii. ”Au nevoie politicienii moldoveni de reîntoarcerea noastră? Nu au nevoie, pentru că ei înțeleg, că aceasta va constitui un impediment pentru mișcarea R.Moldova către NATO și pentru reunificarea cu România”, a menționat Grigori Marakuța. De asemenea, el consideră că reintegrarea R.Moldova prezintă ”anumite dubii și din punct de vedere al intereselor Ucrainei”.


”Are nevoie Ucraina de reintegrarea R.Moldova ? Aceasta ar însemna că peste câțiva ani R.Moldova, împreună cu regiunea transnistreană, se va pomeni în România. În plus,  România, obținând R.Moldova împreună cu regiunea transnistreană, ar putea să meargă mai departe. De exemplu, în privința Bucovinei”, a adăugat Grigori Marakuța.


În opinia lui, ”soluția ideală a acestei situații ar fi menținerea status quo-ului  regiunii pentru o perioadă de cel puțin 20-30 de ani”. ”Iar mai apoi se va vedea, cine și încotro va merge”, a menționat Grigori Marakuța. 
Grigori Marakuta a ocupat funcția de așa-zis președinte al sovietului suprem al regiunii transnistrene în anii 1991-2005.


arena.md

0