482

Noua față a CSJ! Cine este și ce promite Mihai Poalelungi


Ion Muruianu a rămas istorie. Parlamentul l-a aprobat astăzi în funcție pe noul președinte al Curții Supreme de Justiție - Mihai Poalelungi. Acesta este fost judecător al RM la CEDO și spune că acum își dorește să aducă justiția moldovenească la standardele europene. Potivit lui, imaginea justiției din țara noastră lasă de dorit. 
 
"Voi face tot posibilul și cred că voi reuși pentru ca în țara noastră să avem o justiție veritabilă. În opinia mea, imaginea justiției acum lasă de dorit. Justiția dacă nu prea are imagine, nu poate fi una veritabilă. Am vorbit cu fracțiunile parlamentare că este necesar de întreprins acțiuni pentru redresarea situației. Nu depinde totul de salarii și atragerea la răspunderea disciplinară a judecătorilor care încalcă legea.
 
Salariile din justiție la fel lasă de dorit, dar el trebuie să fie în măsura în care judecătorul să aibă un nivel decent de trai - să-și poată întreține familia. Mult se discută despre corupția din justiție. Putem vorbi despre asta când există sentințe în privința judecătorilor. Este complicat de vorbit despre corupție. Dar sunt de acord că cei plătiți de stat trebuie să fie în stare să demonstreze originea bunurilor pe care le dețin în proprietate", a spus azi Poalelungi. 

Acesta spune că va propune modificări pentru practica Curții Supreme de Justiție. "Să nu fie admise hotărâri arbitrare. Voi propune combinarea elementelor de drept civil cu cel comun", a spus sursa. Judecătorul a negat informațiile lansate în public de Sergiu Mocanu, precum că ar fi în relații apropiate cu Vlad Plahotniuc. "Cu avioanele private nu am zburat niciodată. Oriunde am fost, am zburat cu rute regulate. Informația distribuită de Sergiu Mocanu este falsă. Îmi pare rău de defăimarea pe care o face dl Mocanu, deoarece în fost în relații bune. Eu am lucrat 4 ani la CEDO, am avut salariul foarte mare, mi-am asigurat copiii, am tot, am atins în justiție tot ce am putut. Acum vreau ca justiția din Moldova să ajungă la nivelul european. Da, este adevărat că am refuzat funcția de Ministru al Justiției în trecut. Eu am lucrat doar ca judecător și nu am avut experiența de administrator. Nu mă consider cel mai deștept, cu stea în frunte, dar cred că sunt unul dintre judecătorii cei mai buni", a conchis Mihai Poalelungi. 

Noul președinte CSJ are 50 de ani și este judecătorul Moldovei la CEDO din mai 2008. Anterior, a deținut funcția de președinte a Judecătoriei Centru din Chișinău și cea de vicepreşedinte la Curtea Supremă de Justiţie. 
0