Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova va fi scoasă la vânzare
Guvernul ţării s-a angajat că va reactiva contractul cu consultantul existent de privatizare şi-i va solicita să întocmească un plan de acţiuni şi un grafic de privatizare a Băncii de Economii a Moldovei (BEM), prevede Memorandumul suplimentar, semnat pe 12 ianuarie, la finalul precedentei misiunii de evaluare a FMI.
Potrivit documentului făcut public zilele trecute pe pagina WEB a FMI, autorităţile de la Chişinău au reuşit să ia de pe umerii Băncii de Economii (BEM), în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni (56%), povara legată de implicarea acesteia în soluţionarea problemei de insolvabilitate a băncii falimentate Investprivatbank.
Statul va da circa 437 milioane de lei pentru a salva Banca de Economii
Acest fapt i-a permis BEM să păstreze un nivel bun al suficienţei capitalului, precum şi al coeficienţilor de lichiditate.
Măsuri de remediere a situaţiei de la Banca de Economii
În acelaşi timp Guvernul Republicii Moldova susţine că în vederea consolidării în continuare a băncii, "va soluţiona problema insuficienţei rezervelor sale pentru a minimiza riscurile de stabilitate bugetar-fiscală şi financiară. Mai concret, în consultare cu personalul FMI, Banca Naţională a Moldovei (BNM) va introduce un program de măsuri de remediere care va cuprinde, printre altele, supravegherea îndeaproape a politicilor de creditare si gajare ale băncii şi conformarea cu cerinţele BNM de gestionare a riscurilor". Implementarea acestor măsuri va fi evaluată în contextul următorului control al BNM la faţa locului. Totodată, ministerul Finanţelor, prin reprezentanţii săi din Consiliul BEM, va insista pe ameliorarea auditului intern şi a controlului intern şi pe consolidarea supravegherii managementului băncii de către Consiliu.
Grafic de privatizare
Potrivit memorandumului cu FMI "Guvernul îşi păstrează angajamentul de a menţine BEM viguroasă în contextul pregătirii acesteia pentru privatizare şi va examina posibilitatea majorării capitalului băncii în caz dacă va apărea o asemenea necesitate". La sfârşitul lunii ianuarie 2012, Guvernul urma să reactiveze contractul cu consultantul existent de privatizare şi urma săi solicite "să întocmească un plan de acţiuni şi un grafic de privatizare a BEM".
Banca de Economii este singura instituţie financiară cu capital majoritar de stat şi una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.
În ultimii ani banca însă se confruntă cu probleme majore, datorită managementului defectuos, dar şi amestecului autorităţilor în politica de creditare şi a celei de administrare a riscurilor.
ADEVARUL