979

Цэрану и Бутнару: в РМ нет другой перспективы кроме как обьединение с Румынией

После 22 года воссоединения Германии в СМИ в Кишиневе появляется все больше и больше голосов, которые говорят о возможном воссоединении Молдовы с Румынией. Петр Богату Тэнасе, Анатолий Цэрану или Вал Бутнару некоторые из них.
Мы начинаем обсуждение статьи "Мы имеем страну,  что нам с ней делать?" подписано Вал Бутнару в Журнал де Кишинэу. В этой статье журналист выдвинул идею - Республика Молдова, на востоке Румынии. Ниже приводится расшифровка основных идей моих собеседников которая изложена в редакции на этой неделе.
 
"Молдавское общество, как калека ребенок с самого начала"
 
Вал Бутнару: "Самая большая проблема в том, что весь политический класс, аналитики, журналисты, писатели, все, те кто утверждает что они интелектуалы, не были в состоянии развить идею, вокруг которой объединить всё население, котороё стало бы по крайней мере, движущей силой и что через 20 лет было бы в состоянии изменить менталитет. (...) Установлено, что все про-европейской риторики были только превыборыные лозунги, пустые слова, и, на мой взгляд, интеграция в ЕС, в сцене, где она присутствует, это большая ложь ".
 
Анатол Цэрану: «Разные народы должны идти разным путём в истории. Мы, молдаване,мы отличаемся от немцев тем, что у нас была история. Я хотел был найти в нашем прошлом примеры и опыт, который есть у немцев, но, к сожалению, я этого нет. Молдавское общество, как калека ребенок с самого начала.
 
„Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciună, o cacealma”
Val Butnaru: „In RM este ideea unionismului. Dar nu a fost elaborata si expusa pe intelesul populatiei, cum ar trebui sa fie. Ea animă, va anima si va domina inca mintile mult timp”.
Anatol Țăranu: „Ea creste!”
Val Butnaru: „Unionismul nu se mai poate intampla ca in 1991. Rusia cu intregul ei potential se va impotrivi asa cum se impotriveste acum unei apropieri de Romania. Unirea trebuie sa se produca altfel. Trebuie produse alte instrumente, alte modalitati. Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciuna, o cacealma. (min. 9.50) Poate se va intampla, dar peste 50-60 de ani”.
Anatol Țăranu: „Politicienii, de obicei, cand folosesc fraze pompoase fac lucrul acesta pentru a–si realiza niste interese. Politicienii sunt animale politce. Iar animalele traiesc la nivel de instinct. (min. 10.50)
Cand vorbim despre unire acest lucru trebuie constientizat nu numai de clasa politica. Asta e in ultimul moment. Trebuie sa ajungi pana la acest moment. Societata trebuie pregatita.
Trendul unionismului este ascendent. Anual din RM pleaca cca 5000 de tineri la studii in Romania.
De fapt, nu exista o alta perspectiva decat unirea. Problema este cand se va efectua ea. (min 12.46)
O singura sansa, o singura posibilitate ca unirea sa se realizeze dupa modelul anului 1918 este ca RM sa cada in hău. (min. 13.44) Sa se declanseze o criza atat de profunda si atat de dramatica, de tragica, ca oamenii sa spuna: „Nu, mai mult nu mai dorim acest lucru! Este unica iesire din aceasta situatie (inclusiv minoritatile nationale sa o spuna). Mai rau nu mai poate fi! Salvarea e sa ne unim”. Dar cheia problemei ramane Rusia”. (min. 14.10).
„România este condamnată să ne vrea”

Cat despre teama politicienilor cand vine vorba de un asemenea subiect, Val Butnaru spune: „Am propus un lucru gandidu-ma si la confortul lor. Isi vor pastra functiile.Va fi un miniparlament, un miniguvern. Va fi o forma de autoguvernare. Oamenii vor gestiona propriul buget. Va exista si un buget central. Ne integram in acest fel intr-o structura economica foarte bine definita”.
Anatol Țăranu: „Romania este condamnata sa ne vrea. Pentru ca sangele apa nu se face. (…) Acum problema este cum se va face? Haideti sa creem un sistem economic care le va permite oamenilor sa inteleaga cel mai simplu – prin stomac (n.n. – adica realizarea unirii). Problema este in ce masura Romania este pregatita sa preia astazi R. Moldova. (min. 19.40). Romania nu e pur si simplu Romania, ci este deja parte a Europei Unite care are un potential NATO si european. Romania in acest sens reprezinta o supraputere mondiala (min.19.55) Aici, intre Romania si R. Moldova, este un loc bolnav al Europei. Aceasta maladie trebuie sa fie tratata. Si interesul acesta nu este numai al romanilor, dar al europenilor per ansamblu. (…) Europa politica nu este nimic altceva decat un mare proiect geopolitic, iar asemenea proiecte supravietuiesc atat timp cat au capacitatea de a se extinde. (min. 20.48) (…) Daca am fi capabili sa creem un sistem economic unic al RM si Romaniei, atunci foarte multe probleme s-ar rezolva de la sine, inclusiv a ajutoarelor care ar putea sa vina din partea UE.(min. 21.20)
Transnistria rămâne decuplată, dar nu cedată!

Despre problema transnistreana care ar putea fi un impediment, Val Butnaru explica: „Transnistria nu trebuie cedata. In primul rand pentru ca nicio tara nu cedeaza vreun teritoriu. Si doi, fiindca sa nu permitem Rusiei sa se consolideze definitiv si sa creeze acolo acel cap de pod care ar fi un pericol real pentru UE (…) Acest teritoriu trebuie izolat si sa se lucreze inca nu stiu cate decenii pana lumea de acolo va intelege ca nu are alt viitor” (min. 24.50).
Anatol Țăranu: „Nu cred ca Transnistria poate fi un impediment (n.n. – pentru unirea cu Romania). Transnistria juridic ramane parte a teritoriului national. Ea pur si simplu ramane decuplata pentru nu stiu cat – 50 sau 120 de ani. Nu uitati ca Transnistria nu e populata de o etnie, sau de un popor. (min. 26.50) Noi nu putem sa cedam, asta ar insemna sa tradam pe fratii nostri de dincolo.
„RM este o făcătură”. „Nu suntem capabili să ducem după noi minoritățile naționale”
Anatol Țăranu: „Stiti de ce despre RM se vorbeste ca despre un stat falit? Pentru ca nu exista un popor lider (min. 31.40) , care este capabil sa duca dupa sine minoritatile nationale. Acest popor care este majoritar este dus, merge dupa minoritatile nationale si nu invers. Si atat timp cat aceasta nu se va schimba, nu va exista stat in adevaratul sens al cuvantului (min. 31.55). RM nu e un stat european in sensul autentic al acestui cuvant. RM este o facatura, cel putin deocamdata (32.06)”.
Val Butnaru: „Mie imi place sintagma lansata de Anatol Taranu – nationalismul luminat, care este ceea de ce are nevoie omul. (…) Noi ne-am propus sa vorbim astazi in perspectiva. Si daca o facem, convingerea mea este ca indiferent de toata balacareala care se intampla in viata politica de aici unirea se va produce, intr-o forma sau alta, indiferent care ar fi ea. Mai mult chiar, cred ca in urmatorii 6 ani trebuie sa se limpezeasca apele. Peste 6 ani se implinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. De obicei, ciclurile istorice se cam invart in jurul acestor date. Ele au si o putere de simbol foarte mare. Si stiti bine ca uneori simbolul poate deveni si o realitate. Deci, ceva trebuie sa se intample. Cred ca se vor pune in miscare foarte multe sfere ale societatii civile.”
AIE se autodistruge, dar vor apărea alții

Anatol Țăranu: „Nu cred ca din cauza razboiului fratricid, intestinal din interiorul AIE trebuie sa pierdem perspectiva. Ei vor pleca. Se distrug pe ei insisi. Dar asta nu inseamna ca nu vor aparea alti politicieni.(…) Vorbesc acum ca un istoric: pentru mine este evident ca viitorul apartine unei uniuni, unei uniri intre RM si Romania. (min. 36.40) Formula, forma concreta va fi gasita. Nu asta conteaza, ci rezultatul va fi acesta. Problema este cat de repede se va face si care va fi viteza acestui proces. (min. 36.50) Pentru noi ar fi important sa fie cat mai repede fiindca aceasta ar insemna ca RM se va preface intr-un stat european. Si daca viteza aceasta va stagna, asta inseamna ca noi vom continua sa ramanem in aceasta zona gri, sa ramanem in urma proceselor generale lancezind in aceasta saracie. Inclusiv a saraciei spirituale. (min. 37.10).”
Lecția „Germaniei Mari”

Anatol Țăranu: „Tolstoi spunea „Fiecare familie nenorocita este nenorocita in felul sau, iar fiecare familie fericita este fericirea comuna”. Deci, pentru mine unirea Germaniei inseamna un exemplu, un model. As vrea ca si noi romanii sa fim fericiti asa cum sunt germanii”.
Val Butnaru: „Germania a demonstrat ca nu exista alta cale de dezvoltare a popoarelor care au fost vitregite de-a lungul istoriei. Nu suntem noi singurii, sunt si alte popoare. Deci, toti cei care sunt inca separati, se vor uni. Asta a demonstrat Germania”.
Autor: Stela Popa
Sursa: Jurnal.md

 
0