1778

Din nou despre ACTA sau de ce suntem din ce in ce mai aproape de o societate orwelliana perfecta

Am văzut cu întârziere cum guvernul României și-a asumat semnarea ACTA. E o nemernicie făcută cu bună știință de oficialii români. Spun aceasta pentru că sunt numeroase voci care susțin că respectivul act s-a semnat în necunoștință de cauză. Așa să fie? Păi dacă purtătorul de cuvânt al guvernului susține că nu e nicio problemă cu ACTA, că nu trebuie decât să se teamă decât cei care fac piraterie pe net și că, până la urmă, dacă ești cinstit n-ai de ce să te temi nu înseamnă că ai făcut-o conștient? Dacă parlamentarii europeni ai PDL au votat toți împotriva rezoluției care condamna ACTA nu înseamnă că e o acțiune politică asumată? E o nebunie!
 
Ce înseamnă ACTA? Înseamnă că ești urmărit non stop, că primești un conținut filtrat, că orice faci pe net este înregistrat și monitorizat. E ca și cum cineva ar decide să-ți aloce un polițist care să stea permanent în spatele tău. Nu contează că te duci la cumpărături, la farmancie, la cârciumă sau la o întâlnire de afaceri. Polițaiul va sta în spatele tău, desigur, pentru binele tău. Nu contează că ești cinstit, că ții la intimitatea ta. Polițaiul se va asigura că ești bine de-acolo de undeva din spatele tău. 
 
Fără doar și poate, suntem din ce în ce mai aproape de o societate orwelliană perfectă. Nebunia unor companii disperate să-și protejeze produsele s-a întâlnit cu megalomania unor umbre ale sistemului pentru a pune la punct o schemă nebună de supraveghere absolută. Suntem clar victimele nebuniei noastre, iar lumea continuă să stea indiferentă. De ce? Pentru că, probabil, nimeni nu e conștient de ceea ce urmează.
 
ACTA mută monitorizarea periculos de aproape de sursă: la furnizor. Se obține astfel un sistem extrem de eficient de supraveghere, care va beneficia de avantajele unei rețele distribuite și, date fiind cerințele impuse furnizorilor, de o viteză de reacție de excepție. Și, ca să înțelegeți mai bine despre ce e vorba, vă voi supune atenției un scenariu cât se poate de plauzibil: te trezești că ești acuzat de piraterie, anchetatorii nu găsesc absolut nimic în calculatoarele tale, dar ești acuzat pentru că figurezi în baza de date a furnizorului. Este posibil ca download-ul să fi fost făcut de către un troian pe care-l ai instalat în calculator și de care n-ai habar, iar fișierul să fi fost transmis criptat către adevăratul destinatar fără nicio implicare din partea ta. Vinovatul ești tu deoarece nimeni nu va sta să-ți facă un audit de securitate al sistemului sau să analizeze programe exotice. Nu mai spun ce se poate întâmpla în cazul în care, dintr-o încurcătură, IP-ul care ți-a fost alocat dinamic figurează în baza de date de supraveghere ca fiind al tău doar câteva secunde mai mult decât ai stat conectat. În acele câteva secunde altcineva poate descărca o carte, o melodie sau mai știu eu ce altceva. Și exemplele nu se opresc aici! De la aceste mici erori până la adevărate abuzuri e doar un singur pas, atât de mic încât îmi e imposibil să cred că nu va fi făcut!
 
În final doresc să subliniez că atunci când vorbim despre ACTA trebuie să ne gândim la două lucruri: la supraveghere și la cenzură. Dacă vă simțiți comozi în aceste condiții, vă puteți permite riscul de a sta indiferenți. Dacă nu, cred că e timpul să vă gândiți serios la ceea ce e de făcut. Personal am luat decizia ca în perioada 13-19 februarie să fac un gest similar protestelor SOPA/PIPA din SUA. Nu știu exact dacă voi face blogul inaccesibil(după modelul Wikipedia) sau voi alege să afișez un banner(modelul Google). Cel mai important ar fi să ne strângem cât mai mulți care să protestăm în acest fel. Dacă în SUA aceste manifestări au avut efect, cred că pot avea efect și în România. Mesajul meu e unul simplu: dacă ai un site, un blog, o pagină pe facebook, twitter s.a.m.d. alătură-te acestui protest! Afișează pe pagina ta în fiecare zi din săptămâna 13-19 februarie un banner sau un mesaj anti SOPA alături de un link spre una din organizațiile care luptă împotriva acestei aberații!  Hai să ajutăm cât mai mulți oameni să înțeleagă exact despre ce e vorba, care sunt pericolele cărora vom fi expuși în viitor!

http://trenduri.blogspot.com/2012/02/din-nou-despre-acta.html
0