649

30 septembrie-o nouă dată în istoria SA”Termocom” (video)

 
Guvernul a prelungit termenul de reorganizare a SA „Termocom” – principalul furnizor de agent termic din capitală – până la 30 septembrie. Inițial, reorganizarea întreprinderii trebuia să aibă loc, după încheierea sezonului de încălzire 2011-2012. Decizia a fost luată miercuri, 1 februarie, de Cabinetul de Miniștri, la propunerea vicepremierului  Valeriu Lazăr, ministrului Economiei.
 
Oficialul a precizat că ”dacă nu aprobăm acest plan, ”Termocom” risca să fie lichidat până pe 10 februarie”. Potrivit lui Valeriu Lazăr, reorganizarea a întârziat, întrucât au apărut anumite probleme în procedura de administrare a companiei. „Administratorul procesului nu a reuşit să-şi definitiveze activitatea în termenele stabilite şi nu s-a întâlnit niciodată cu creditorii pentru a stabili un grafic nou de plată a datoriilor", a spus oficialul.
 
La rândul său, prim-ministrul Vlad Filat a menționat că SA”Termocom” este generator de probleme. ”MoldovaGaz dă gaz, CET-urile produc, ”Termocom” încasează, iar în timp se adună datorii. Acum datoria este de două miliarde de lei", a spus  Vlad Filat.
 
ARENA precizează că la finele anului 2011 Guvernul a aprobat conceptul privind restructurarea corporativă, instituţională şi financiară a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Chişinău. Procedura de reorganizare urma să aibă loc după încheierea sezonului de încălzire 2011-2012. Datoriile istorice ale ,,Termocom” faţă de furnizori, acumulate până la 2002, se ridică la un miliard de lei. La această sumă se adaugă datorii de peste 1,5 miliarde de lei, cauzate în mare parte de neajustarea tarifului pentru energia termică în perioada 2002-2009. De asemenea, ,,Termocom” are datorii de circa 60 milioane de lei faţă de S.A. "Apă-Canal".


ARENA
0