509

Fostul premier român, Adrian Năstase, a fost condamnat la închisoare


 
Magistratii Curții de Casație și Justiție l-au condamnat pe fostul premier român Adrian Nastase la doi ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi în dosarul de corupție "Trofeul Calitatii".
 
Potrivit hotnews.ro, lui Adrian Nastase i-au fost interzise timp de 2 ani drepturile de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, precum și dreptul de a ocupa o funcţie implicând exercițiul autorității de stat. 

 

Sentința nu va fi pusă în executare în acest moment, ci doar dacă recursul la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte va menține condamnarea lui Adrian Nastase.

În acest dosar, fostul premier Adrian Nastase a fost acuzat ca și-a finantat campania electorala din fondurile colectate în cadrul simpozionului "Trofeul Calitatii", organizat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacata cu recurs. 


De cealaltă parte, Năstase declară că este un dosar politic și este sigur că lucrurile se vor corecta la recurs. "Sigur că foarte mulți vor spune că este vorba de un dosar politic, că a fost judecat politic. Faptul ca nu a existat unanimitate din partea judecatorilor este un argument foarte puternic; este foarte clar că eu plătesc pentru faptul că am avut curaj, în toți acești ani, să îl înfrunt pe Traian Basescu și pe oamenii lui", a conchis acesta. 


Presa din România scrie că fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA că în 2004 a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii în campania prezidențială a liderului social-democrat.
 
unimedia

0